Martin Sýkora Samospráva

Poprad bez hazardu? Radnica uvažuje o petícii na jeho zamedzenie

Cestou zákazu hazardu sa vydalo viacero slovenských miest a obcí. Vedenie Popradu uvažuje o kráčaní podobnou cestou. O všetkom pravdepodobne rozhodne petícia.

Ilustračný obrázok k článku Poprad bez hazardu? Radnica uvažuje o petícii na jeho zamedzenie
Foto: Jozef Milan

Vedenie Popradu začalo opäť hovoriť o probléme s hazardnými hrami v meste. V tejto súvislosti sa začala skloňovať aj možná petícia. Napriek tomu, že príjem financií do mestského rozpočtu za prevádzkovanie hazardných hier na jeho území predstavuje ročne 480 000 eur, mesto uvažuje o ich zrušení.

Prebehne Popradom petícia?

„Teší ma informácia, ktorá zaznela v televízii, že sa chce riešiť hazard celoslovensky. Jeho rušenie v jednotlivých mestách je skôr čiastkovým riešením a niekedy výkrikom do tmy. Napríklad, keď sa hry zrušia v Kežmarku a o 20 kilometrov ďalej, napríklad v Poprade sa nezrušia, tak tí ľudia tam aj tak pôjdu,“ povedal primátor Popradu Jozef Švagerko. Podľa jeho slov by bolo ideálne celoslovenské riešenie.

Proti hazardu v Poprade sa pozitívne postavil aj viceprimátor mesta Pavol Gašper, ktorý je spolu s niektorými poslancami za zorganizovanie petičnej akcie. Pod petíciu sa musí podpísať 30 percent oprávnených voličov v meste.

„Chcel by som ísť cestou zdravého rozumu a nie Levoče. Zdravý rozum hovorí, že hazard nie je dobrý. Všetky finančné argumenty z môjho pohľadu neobstoja,“ konštatoval Gašper.

PREČÍTAJTE SI AJ: Hazardné hry sa v Levoči hrať nebudú: Poslanci schválili ich zákaz

Foto: Martin Sýkora

Gašper petíciu privíta

Podľa jeho slov zozbierať podpisy v Levoči alebo v Starej Ľubovni bolo jednoduchšie, ako by to bolo v Poprade. Práve v týchto mestách poslanci hazardné hry už zrušili. V máji tohto roku to bolo v Levoči, v Starej Ľubovni sa tak stalo ešte koncom roka 2015. Radnica verí, že dokáže zabezpečiť fungovanie mesta bez toho, aby sa tu hazard prevádzkoval.

„Nemyslím si, že organizátorom petície bude mesto. Rozprával som sa s viacerými poslancami, ktorí zdieľajú rovnaký názor ako ja. Určite je potrebné urobiť dobrú právnu analýzu, právny podklad a urobiť dobrú organizáciu samotnej petičnej akcie, aby sa nestala strata hárkov na ministerstve vnútra,“ dodal Gašper s tým, aby sa nezopakovala strata petičných hárkov, ako sa to stalo v Bratislave v priebehu augusta.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM