Simona Ivančáková Samospráva

Poprad predstavil víziu, môže sa stať inovátorom: Rozmýšľa sa aj o svetlách, s ktorými sa bude dať na diaľku komunikovať!

Vedenie mesta už dlhší čas pripravuje projekt, ktorý nesie názov Smart City. Na Slovensku sa takto rozsiahle veci, o ktorých sa mesto zamýšľa, v rámci smart projektov ešte nerealizovali a tak sa Poprad môže stať inovátorom.

Ilustračný obrázok k článku Poprad predstavil víziu, môže sa stať inovátorom: Rozmýšľa sa aj o svetlách, s ktorými sa bude dať na diaľku komunikovať!
Zdroj: Dnes24.sk

„Celé toto obdobie sa nesie v duchu nového plánu rozvoja mesta s víziou do roku 2040. Tento koncept chceme postaviť ako Smart City. Cieľom je zefektívniť vnútorné mestské procesy, aby občan získal viac času na rozvoj, vzdelávanie, kultúru a šport. Vnútorný cieľ je ten, aby sa obyvateľom mesta žilo lepšie,“ predstavil hlavnú myšlienku Smart City viceprimátor mesta Poprad Igor Wzoš.

Začiatkom budúceho roku bude tento projekt predstavený so všetkými hlavnými bodmi a cieľmi. V súčasnosti je hotový na 90%. Podľa viceprimátora by sa projekt mohol voľne preložiť ako inteligentné mesto. Ide o nástroj, ktorý riadi verejný priestor a vnútorné mestské procesy.

„Ako príklad by som uviedol mestské osvetlenie s kvalitnými smart svetlami. Keď máte tieto osvetlenia nastavené, tak viete s každým z nich na diaľku komunikovať. Napríklad sú dve hodiny v noci. Po ulici nikto neprechádza, tak svietidlá idú o 20–30% energeticky smerom dole. V momente, keď niekto ulicou prechádza, tak zvýšia svoju intenzitu. Keď prejde, tak sa opäť zníži. Keď sa niektoré z verejných osvetlení poškodí, tak budeme o tom hneď vedieť,“ uviedol jeden z príkladov viceprimátor mesta.

Podotkol, že na Slovensku sa takéto rozsiahle veci v rámci smart projektov zatiaľ nerealizovali, takže Poprad by bol v tomto inovátorom.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM