Martin Sýkora Samospráva

Poprad chce fungovať ako inteligentné mesto: Vznikne Smart City klaster

Na Slovensku by do konca novembra mohol vzniknúť Smart City klaster, teda platforma zameraná na podporu a rozvoj inteligentných miest, so sídlom v Poprade.

Ilustračný obrázok k článku Poprad chce fungovať ako inteligentné mesto: Vznikne Smart City klaster
Foto: Radoslav Dudáš / Zdroj: Dnes24.sk

Myšlienka Smart City

Smart City klaster je podľa viceprimátora mesta Igora Wzoša prostriedok na zjednotenie a zefektívnenie vnútorných mestských procesov. Jeho súčasť v podtatranskej metropole by podľa neho malo tvoriť deväť firiem z rôznych oblastí. Poprad oslovila nadnárodná korporácia, ktorá sa venuje smart riešeniam nielen pre mestá, ale aj pre firmy. Smart City sa dá do slovenčiny preložiť ako inteligentné mesto, podľa Wzoša by sa však lepšie hodil pojem dômyselné mesto.

„Naše mesto si korporácia vybrala kvôli tomu, že v tejto sfére sme už trošku vpredu, smart riešenia už máme zakomponované aj v pláne rozvoja mesta a venujeme sa tomu,“ vysvetlil Wzoš.

PREČÍTAJTE SI AJ: Poprad chce byť Smart City: Vedenie mesta podpísalo memorandum

Spotrebiče a internet

Podľa viceprimátora cieľom inteligentného mesta v Poprade je efektívne používanie technológií na to, aby sa ušetril čas. Podľa jeho slov by to malo smerovať k rozvoju samotných ľudí. Princíp fungovania smart mesta je podľa popradského viceprimátora jednoduchý.

„Akýkoľvek spotrebič, ktorý ľudia doma bežne používajú, bude spárovaný s internetom, a tak ho budú vedieť na diaľku ovládať. To povedie k efektívnemu energetickému hospodáreniu jednotlivých domácností. Aj mestá budú takýmto spôsobom môcť ušetriť množstvo energií,“ opísal fungovanie inteligentného mesta Wzoš.

Klastre podobného charakteru nie sú vo svete novinkou, fungujú už aj v susedných štátoch, ako je Česká republika, Maďarsko a Poľsko.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM