Martin Sýkora Rôzne

Poprad mal svoj hrad: Archeológovia ho idú hľadať

Poprad získal grant na výskum archeologickej lokality Zámčisko. Popradčania sa môžu tešiť, pretože aj podtatranská metropola mala kedysi svoj hrad.

Ilustračný obrázok k článku Poprad mal svoj hrad: Archeológovia ho idú hľadať
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Poprad uspelo v súťaži o poskytnutie grantu v rámci výzvy „Obce bližšie k Vám 2016“, ktorú v tomto roku vyhlásila Nadácia Slovenskej sporiteľne. Mesto Poprad v spolupráci s Mestskými lesmi s. r. o. Poprad sa zapojilo do tejto výzvy a v kategórii Pamiatky získalo grant pre Projekt výskumu a prezentácie archeologickej lokality Zámčisko – tzv. „Popradský hrad“ vo výške 3000 €. Celková výška projektu predstavuje sumu 5850 €.

"Zo získaných prostriedkov bude časť určená na odkrytie archeologických nálezov, ich konzerváciu a analýzu a ďalšia časť na výskum v mieste vyhliadkovej veže t.j. sondy ručne vyhĺbenej o rozmeroch 10 × 10 m. Práce sa začnú realizovať približne v polovici júla a predpokladaná dĺžka prieskumu bude jeden mesiac,“ informovala Marta Kurpášová z oddelenia strategického rozvojového manažmentu MsÚ v Poprade. Na popradskej radnici veria, týmto archeologickým prieskumom oživia záujem o objavovanie a zveľaďovanie pamiatkových území v meste.

"Chceme to maximálne využiť na to, aby sme Kvetnicu čo najviac zatraktívnili. Vnímame to ako jednu z foriem podpory rozvoja cestovného ruchu v Poprade,“ uzavrel primátor Popradu Jozef Švagerko.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM