Peter Handzuš Správy

Poprad navštívil veľvyslanec štátu Izrael. Čím prekvapil primátor Popradu Jozef Švagerko?

Jeho Excelencia, veľvyslanec štátu Izrael na Slovensku Alexander Ben-Zvi navštívil naše mesto. Dve hodiny odpovedal na otázky Popradčanov, ktorých zaujímala nielen história, ale aj súčasnosť dnešného Izraela.

Ilustračný obrázok k článku Poprad navštívil veľvyslanec štátu Izrael. Čím prekvapil primátor Popradu Jozef Švagerko?
Zdroj: Dnes24.sk

Popradčania sa počas Večera pre Izrael, ktorý sa konal vo štvrtok 3.9.2015 v pri­estoroch Kresťanského spoločenstva v Poprade, dozvedeli množstvo zaujímavých informácií o tejto krajine. Mnohí možno ani nevedeli, že mobilný telefón, USB pamäťový kľúč, procesor Intel, ICQ či solárne panely pochádzajú práve z Izraela.

Popradský primátor Jozef Švagerko sa s J.E., veľvyslancom štátu Izrael Alexandrom Ben-Zvim stretol už na jar, počas spomienky na prvý transport židovských žien a dievčat z Popradu do Osvienčimu. Vtedy sa dohodli, že izraelský veľvyslanec Poprad ešte navštívi. Stalo sa tak v predvečer pamätného dňa holokaustu a rasového násilia, ktorý si svet pripomenie 9. septembra.

V úvode stretnutia primátor Popradu Jozef Švagerko, ktorý na Večer pre Izrael prišiel aj v sprievode viceprimátorov Igora Wzoša a Pavla Gašpera mnohých prekvapil. Pred zaplnenou sálou prečítal popradský primátor tieto slová:

Ja, primátor mesta Poprad, ako aj celé vedenie mesta, cítime vinu za krutosti spáchané na židovských ženách, mužoch a deťoch počas druhej svetovej vojny, ktorí žili v našom meste a jeho okolí.

Cítime vinu za našich predchodcov a zodpovednosť žiadať o odpustenie prvýkrát ako predstavitelia mesta, z ktorého bol poslaný prvý slovenský transport židovských žien a dievčat do Osvienčimu.

Cítime smútok, poníženie a vinu, že sme sa k našim židovským spoluobčanom otočili chrbtom a neochránili ich.

Dnes prosíme židovský národ o odpustenie.

Prosíme o odpustenie za zmýšľanie, ktoré sa nechalo ovplyvniť propagandou a prestalo vidieť hodnotu v ľudskom živote.
Prosíme o odpustenie za naše mlčanie v čase, keď sme mali pozdvihnúť naše hlasy proti neprávosti.
Prosíme o odpustenie za naše konanie, ktoré nebolo v súlade s ľudskosťou, ale s vtedajšími nariadeniami Slovenského štátu. Zákonmi, ktoré boli zamerané proti ľudskej dôstojnosti, proti bezbranným ľudským životom a základným právam človeka.

Hrôzy, ktoré holokaust priniesol, dnes nevieme odčiniť. Čo ale môžeme a chceme dnes urobiť, je odovzdať dnešnej generácii odkaz, a ten znie:

Nikdy viac!

Nikdy viac nedovolíme, aby sa hrôzy 2. svetovej vojny v našom meste zopakovali.

Chceme, aby naše mesto bolo mestom, v ktorom má každý život hodnotu, v ktorom je každý Žid vítaný a môže sa cítiť bezpečne.

Na tieto primátorové slová zareagovali prítomní dlhým potleskom. J.E. veľvyslanec štátu Izrael na Slovensku Alexander Ben-Zvi na vystúpenie primátora Popradu reagoval takto: „Vyhlásenie pána primátora pre mňa znamená, že ľudia pamätajú na to, čo bolo a budú robiť všetko pre to, aby sa také niečo nestalo ešte raz. To je výzva pre budúce generácie."

Popradského primátora sme sa opýtali, prečo sa rozhodol ospravedlniť židovskému národu. „Cítil som morálnu povinnosť vyjadriť z môjho postavenia určité ospravedlnenie za veci, ktoré sa stali v minulosti, aj keď sme priamo za ne nemohli, ale stali sa. Toto bolo potrebné vyjadriť aj verejne. Bolo to na základe dohody vedenia mesta. Odznelo to tu a chceli sme to Jeho Excelencii, veľvyslancovi štátu Izrael Alexandrovi Ben-Zvimu odovzdať,“ odpovedal Jozef Švagerko.

Foto: Milan Kopáč

Poprad navštívil veľvyslanec štátu Izrael. Čím prekvapil primátor Popradu Jozef
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM