Ľubomír Hudačko Správy

Popradčan Jozef tvorí nádherné perokresby: Pomáha mu k tomu Kabát aj Metallica, FOTO

Práve perokresbou vznikli dva jeho kalendáre tatranských chát. Jeden obraz chaty kreslil presne 15 hodín a zdobiť by mal eurobankovky.

Ilustračný obrázok k článku Popradčan Jozef tvorí nádherné perokresby: Pomáha mu k tomu Kabát aj Metallica, FOTO
4
Galéria

Jozef Ujčík z Popradu začal svojou tvorbou oboznamovať najbližších už pred tridsiatimi rokmi. O amatérskom výtvarníkovi pre portál VisitPoprad pripravila reportáž Jana Pisarčíková.

Kabát a Metallica

„V roku 2018 absolvoval Univerzitu tretieho veku Mateja Bela v Banskej Bystrici, kde promoval v odbore kresba, maľba a dejiny umenia,“ pripomína VisitPoprad.sk.

Považuje to za svoje hobby. Keď príde domov z práce, z jednej zo štvorzmenných šícht, uvarí si kávu alebo čaj, z rádia si pustí Kabát či Metallicu a tvorí.

V byte má pripravený svoj kútik, do ktorého sa rád chodí odreagovať.

Gény po rodičoch

„Myslím, že som to zdedil po rodičoch. Moja mama pracovala v Podtatrane, robila tam kroniku, kreslila a podobne. Môj otec mal nevídane krásne písmo. Odtiaľto som niečo podedil,“ hovorí.

Skúšal maľovať aj temperami, ale veľmi mu to nešlo. Farba rýchlo uschýnala.

Svoju tvorbu prvýkrát predstavil pred 15 rokmi na výstave v Spišskej Sobote, potom pred 5 rokmi vo Veľkej a v roku 2018 bola predstavená jeho výstava „Môj farebný svet“ v Podtatranskej knižnici v Poprade.

Láska k maľbe ho priviedla aj na Univerzitu tretieho veku. Práve tu si prvýkrát potykal aj s perokresbou.

Trvá to mesiac

„Je to úplne iné, než maľovať farbami. Minimálne mesiac trvá, kým vznikne jeden obraz. Pri maľbe môžete niečo prekryť, opraviť a človek to nezistí, ale pri perokresbe určite na to príde,“ vysvetlil ďalej pre portál VisitPoprad.sk.

Práve perokresbou vznikli dva jeho kalendáre tatranských chát. Ako prezradil, jeden obraz jednej chaty kreslil presne 15 hodín a zdobiť by mali eurobankovky.

I keď perokresby sú čiernobiele, do malieb vždy vkladá toľko farby, koľko sa zmestí.

„Rád robím práve farebné veci, aby ľudia niečo z toho obrazu cítili. Je to taký môj odkaz o tom, že treba žiť, treba sa usmievať a nielen prežívať. Pre mňa je to neskutočný relax, ktorý mi do života vnáša pokoj a také vypnutie sa od sveta. Kto to nikdy neskúšal, nepochopí. Je to pocit na nezaplatenie,“ uzavrel.

Zábery z jeho tvorby nájdete v priloženej fotogalérii.

Objektívom: Jozef z Popradu sa venuje perokresbe, výsledok je nádherný
4
Galéria

Viac správ z Popradu a okolia:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM