Kultúra

Popradské kultúrne leto vo veľkom štýle: Príde aj Čírová či Müller, KOMPLETNÝ PROGRAM

Po roku sa na popradské námestie vráti POPRADSKÉ KULTÚRNE LETO, ktoré ponúkne Popradčanom i návštevníkom bohatú programovú ponuku. Pripravených je spolu 70 dní vystúpení domácich i zahraničných interpretov. Každý jeden letný deň tak prinesie jedinečné a neopakovateľné kultúrne zážitky a zábavu.

Ilustračný obrázok k článku Popradské kultúrne leto vo veľkom štýle: Príde aj Čírová či Müller, KOMPLETNÝ PROGRAM
10
Galéria
Zdroj: Mesto Poprad

Našim cieľom je neustále obohacovať kultúrny život v meste. Umelci sú veľmi radi, že po dlhej odmlke dostanú možnosť vystúpiť a som rád, že to bude práve u nás, pretože, podľa mojich informácií sa v žiadnom inom meste na Slovensku v takomto rozsahu kultúrne leto neusporadúva. Náš festival je pre každého, každý si v ňom nájde to svoje,“ uviedol primátor mesta Poprad Anton Danko.

Program sa bude konať v medzikostolí, v prípade nepriaznivého počasia sa otvárací i záverečný koncert presunie do popradskej Arény. Ostatné podujatia sa v prípade zlého počasia budú konať v Dome kultúry. Samospráva v roku 2019 pristúpila k inovácii festivalu, výsledkom ktorej bolo striedanie žánrov počas každého dňa v týždni.

Po ročnej pauze sme veľmi radi, že budeme môcť POPRADSKÉ KULTÚRNE LETO opäť uskutočniť, aj keď samozrejme s nejakými obmedzeniami. Vzhľadom na dobrú skúsenosť z roku 2019 pokračujeme vo formáte, aký bol stanovený. Otvárací koncert sa uskutoční 25. júna o 19.00 a bude pod taktovkou Richarda Müllera,“ vysvetlila vedúca oddelenia kultúry, cestovného ruchu a prezentácie mesta Poprad Ivana Piataková.

V pondelok jazz

Dni sa teda budú opäť tematicky striedať. Všetky letné pondelky budú patriť jazzu, funku a soulu. Predvedie sa napríklad domáci no svetovo známy saxofonista Milo Suchomel so svojou jazzovou formáciou, ako aj americká speváčka s nádherným zamatovým hlasom Ty Le Blanc.

Poriadnu energickú show ponúkne najlepšia slovenská funky kapela s príznačným názvom Funkiez, ktorá je zložená z vynikajúcich muzikantov a charizmatickej speváčky Alexandry „Sashy“ Okálovej.

V Poprade sa veľmi osvedčili revivalové skupiny a tak každý utorkový večer bude patriť práve im. Na nerozoznanie od originálu sa predstavia revivaly svetových kapiel ako Metallica, Depeche Mode, Coldplay i Bon Jovi. Chýbať nebudú ani speváci z našich zemepisných šírok – Karol Duchoň revival či Karel Gott Cover Band.

Aktuality z východu Slovenska:

Aj folklór

Festival nezabúda ani na naše slovenské tradície a preto tak ako avizoval pred časom primátor Anton Danko, tohtoročnou novinkou budú stredy vyhradené práve pre milovníkov folklóru.

Predvedú sa folklórne súbory s pôsobnosťou na celom Slovensku. Svojim tancom a spevom návštevníkov poteší napríklad folklórny súbor Topľan, Vargovčan, či FS Stavbár, ktorý vznikol v roku 1959. Do Popradu sa podarilo dostať aj program z festivalu mládežníckych orchestrov a zborov s názvom Šengenský poludník.

Divadelné štvrtky

Štvrtky budú tradične patriť divadlu. Tento rok budú obohatené aj o populárne kabarety a talkshow. Divadelný súbor Studio Bouře z Prahy sa predstaví hrou Intimní příběhy z ráje, kde hrajú známi českí herci. Divákov určite rozosmeje M+M kabaret Milana Markoviča, a tiež prvá dáma talkshow Halina Pawlowská so svojou divadelnou show Banánová veľryba, kde radí, recituje a reaguje na divácke otázky a názory.

Rockové piatky

Piatok bude venovaný rocku a popu. Návštevníci festivalu si budú môcť zaspievať spolu s Desmodom, Kalim, Lenkou Filipovou, Máriou Čírovou či skupinou Arzén a Medial Banana ich najznámejšie hity.

Soboty budú patriť hlavne tým najmenším. Počas dňa sú pripravené detské rozprávky, predstavia sa divadlá Portál, či Actores. Večer bude patriť filmom. Pod oblohou si môžete pozrieť Román pre pokročilých, ale aj novú komédiu s názvom Sto vecí, či Dvojníci. Premietať sa budú tiež rozprávky ako napríklad Chloe a trpaslíci. Je sa teda na čo tešiť,“ dodáva Piataková.

Promenádne nedele

Nedele budú opäť takzvane promenádne. So svojim repertoárom vystúpi Gizka Oňová, Věra Martinová, a taktiež Jaroslav Dvorský a Tatiana Paľovčíková.

Popradské kultúrne leto vyvrcholí 3.septembra a rozlúči sa dvomi unikátnymi koncertami.

Po prvýkrát sa na Slovensku predstaví vynikajúce gitarové kvarteto 40 Fingers a vokálna formácia 4 Tenoři. 40Fingers predvedú popradskému publiku svoju taliansku energiu v známych rockových, popových skladbách i klasike, pričom kombinujú nové zvuky s ich vlastným štýlom, navyše radi aranžujú a hrajú soundtracky z obľúbených filmov a seriálov. Hudobný projekt 4 Tenoři – to sú mimoriadne hlasy, ktoré návštevníci festivalu musia určite počuť.

Dvaja držitelia ceny Thálie, pop-muzikálová legenda a sólista Národného divadla v Prahe. Marian Vojtko, Pavel Vítek, Jan Kříž a Michal Bragagnolo zaspievajú tie najkrajšie muzikálové a filmové melódie a slávne operné árie.

Deti sa potešia

Ak sa pandemická situácia nezhorší uskutočnia sa aj tradičné festivaly Made in Slovakia (od 4. 8. do 7. 8.) a Viva Italia (od 25. 8. do 28. 8.) Počas Made in Slovakia nejedného rodiča poteší novinka pre najmenších. „Vytvorili sme nový detský priestor pri fontáne, kde každý deň budú počas festivalu od 14. do 18 hodiny animátori a detský program. Bude tam vždy jeden detský headliner ako napríklad Zahrajko, Dorotka z Fidorkova a iní,“ prezradila Piataková.

Nakoľko sa situácia v rámci obmedzení neustále mení, všetky kultúrne programy i oba letné festivaly sa budú prispôsobovať platným opatreniam. Mesto Poprad a organizátori prosia návštevníkov o ich dodržiavanie.

Prejdite si celý program v prehľadnej grafike.

Nabitý program Popradského kultúrneho leta
10
Galéria

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM