Peter Handzuš Rôzne

Popradskej nemocnici transformácia na a.s. pomohla

Popradská nemocnica prešla transformáciou na akciovú spoločnosť (a.s.) vo februári 2006 a od roku 2007 bola každý rok, čo sa týka hospodárskeho výsledku, v pozitívnych číslach. „V minulom roku sme podľa predbežných informácií vykázali zisk viac ako 6

Ešte v transformačnom roku 2006 pritom nemocnica vykazovala stratu. Od roku 2007 sa okrem zvýšenia hospodárskeho výsledku podarilo zvýšiť aj počet výkonov. „V roku 2006 sme mali niečo menej ako 19.000 hospita­lizovaných pacientov, v minulom roku sa ich počet zvýšil na cca 24.500,“ zhodnotil Tekáč. Okrem toho sa zvyšovali aj mzdy zamestnancov, napr. platy zdravotných sestier vzrástli za štyri roky o 30,24 percenta. „Platy neatestovaných lekárov šli hore o cca 41 percent, platy atestovaných lekárov o 59 percent,“ doplnil Tekáč.

Podľa neho je transformácia nemocníc na akciové spoločnosti nevyhnutnou záležitosťou, samotná transformácia však nevyrieši všetko. „Je potrebné množstvo ďalších krokov s tým súvisiacich, ako prvé sme museli zmeniť zmýšľanie zamestnancov, aby si uvedomili, že oni sú tu pre pacienta a pacient nemá byť pre nich záťažou,“ konštatoval riaditeľ nemocnice. Pred rokom 2007 bola popradská nemocnica na posledných miestach v rebríčku hodnotenia spokojnosti zo strany pacientov, teraz patrí medzi 15 najlepších na Slovensku.

Podľa Tekáča dnes už primár nie je len dobrým lekárom, ale musí byť aj dobrým manažérom a ekonómom, ktorý dokáže úsporne nakladať s prostriedkami a doviesť oddelenie do vyrovnaného hospodárenia. „Naša nemocnica je pod neustálou kontrolou nezávislého audítora, čo by malo zabrániť manipulácii s hospodárskymi výsledkami,“ upozornil Tekáč. Ďalej uviedol, že transformovaná nemocnica nesmie vytvárať stratu, lebo hrozí jej likvidácia. „Z toho vyplýva aj tlak na zodpovednosť manažmentu, ktorá je omnoho vyššia v transformovanej nemocnici ako v príspevkovej organizácii,“ dodáva Tekáč. Dôležité tiež podľa neho je, že takúto nemocnicu nie je možné oddlžiť.

Medzi hospodársky najúspešnejšie oddelenia patrí v Poprade traumatológia, rehabilitačné, detské, krčné a očné oddelenie a diagnostická a intervenčná rádiológia, naopak zlepšiť sa musia geriatrické, neurologické a interné oddelenie.

V tomto období sa v nemocnici realizuje nová prístavba, v ktorej by do leta budúceho roku malo vzniknúť desať nových moderných operačných sál. Na tento projekt získala NP finančné prostriedky z eurofondov, celkom 14 miliónov bude okrem prístavby použitých aj na obnovu a presťahovanie oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny a diagnostickej a intervenčnej rádiológie. S tým však súvisí aj presťahovanie operačných oddelení na nižšie poschodia a ich následná rekonštrukcia. „Do dvoch rokov chceme vymeniť okná v nemocnici, ušetríme tým do 30 percent za teplo,“ objasnil Tekáč.

V minulosti už prešlo obnovou oddelenie centrálneho príjmu a tiež už z hygienického hľadiska nevyhovujúce priestory rehabilitačného oddelenia. „V rokoch 2007 a 2008 nebol priestor na nejaký veľký rozvoj, skôr sa museli riešiť havarijné stavy na niektorých oddeleniach,“ vysvetľuje Tekáč. Novú tvár by malo dostať aj urologické oddelenie, ktoré v súčasnosti figuruje len ako provizórna súčasť chirurgického oddelenia. V priebehu niekoľkých rokov by malo vzniknúť samostatné 20-lôžkové urologické oddelenie.

Popradská nemocnica je nemocnicou tretieho typu a poskytuje zdravotnícke služby pre spádovú oblasť približne 100.000 občanov. Niektoré špeciálne oddelenia, ako napr. krčné, očné či kožné a infekčné, sú pre spádovú oblasť viac ako 250.000 obyvateľov. V súčasnosti v nemocnici pracuje okolo 1200 zamestnancov.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM