Monika Vengrínová Iné športy

Popradskí sánkari začali s prípravou na nasledujúcu sezónu. Zarezávajú na jedinom trenažéri na Slovensku

Od začiatku mája pokračuje prvý tréningový cyklus mladých sánkarov z Matejoviec, ktorý odštartoval prípravu na sezónu 2013/2014. Tá pre niektorých členov bude znamenať prechod do vyšších kategórií.

Ilustračný obrázok k článku Popradskí sánkari začali s prípravou na nasledujúcu sezónu. Zarezávajú na jedinom trenažéri na Slovensku
Zdroj: Dnes24.sk

A práve tento prechod si vyžaduje dôkladnú športovú prípravu, pretože tá znamená väčšiu výšku štartu na sánkarskej dráhe. Jedinú možnosť trénovania základov potrebných pre tento šport však majú mladí sánkari len na sánkarskom štartovacom trenažéri v Starom Smokovci.

„Začiatok prípravy je orientovaný na nácvik štartu a činnosti po štarte. Keďže však starú sánkarskú dráhu v Tatranskej Lomnici zničila víchrica, samotná jazda v ľadovom koryte sa dá trénovať len v zahraničí. My preto využívame tento trenažér v Smokovci, kam chodia trénovať sánkari z celého Slovenska,“ vysvetľuje predseda Sánkarského klubu Matejovce Ján Čech.

Mladí sánkari sa tak pripravujú na sezónu, v ktorej budú klub reprezentovať v žiackych kategóriách. Adam Gajan z Hranovnice si však vybojoval i miesto v širšom výbere pretekárov, ktorí budú bojovať o účasť na zimnej olympiáde mládeže v roku 2016 v nórskom Lilehameri.

Sánkarsky klub Matejovce však tiež okrem výchovy mladých sánkarskych talentov robí medzi deťmi aj osvetu. Na cirkevnej základnej škole zorganizoval pre žiakov 4. a 5.ročníka zaujímavú besedu. „Hosťami boli naši olympionici a reprezentanti Branislav Regec, Ján Harniš a Karol Stuchlák a hovorilo sa na tému „Športom proti drogám“. Beseda mala u detí veľký úspech a preto plánujeme takéto besedy usporiadať aj na iných školách,“ uzatvára Čech.

Popradskí sánkari začali s prípravou na nasledujúcu sezónu. Zarezávajú na jedino
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM