Správy Tlačové správy

Popradskí „starogympláci“ besedovali s prezidentom

„Príde prezident!“ šírila sa ako blesk chodbami Gymnázia na Kukučínovej ulici v Poprade nie každodenná správa. „...a budeme mať s ním besedu...“ dopĺňali tí informovanejší študenti.

Ilustračný obrázok k článku Popradskí „starogympláci“ besedovali s prezidentom
Foto: Gymnázium Kukučínova

V piatok 5. októbra sa aj popradský „starý gympel“ stal jednou z päťdesiatich stredných škôl na Slovensku, kde sa uskutočnili stretnutia aktuálnych študentov s inšpiratívnymi osobnosťami zo sveta podnikania a biznisu, ktoré pred rokmi v daných školách maturovali. Nad celoslovenským programom This is 21: Priprav sa na 21. storočie! prevzala záštitu hlava štátu – prezident Andrej Kiska. A z jeho strany to nebola iba formálna záležitosť. On sám navštívil školu, v ktorej v roku 1981 maturoval, aby porozprával približne stovke budúcich abiturientov svoj životný príbeh.

Príbeh o tom, ako sa z maturanta najstaršieho popradského gymnázia stal vysokoškolák, neskôr elektrotechnický inžinier. O tom, ako po „Nežnej“ odišiel do USA, ale keďže americký sen nie a nie sa naplniť, vrátil sa domov na Slovensko, aby „na zelenej lúke“ začal podnikať. O tom, ako po množstve pádov prišli prvé úspechy. O tom, ako sa stal prezidentom…

„Človek sa nikdy nesmie poddať neúspechom. Prehráva až vtedy, keď svoj boj vzdá. Každý v živote veľakrát padne, ale zakaždým musí nájsť silu na opätovný návrat na vrchol svojej životnej sínusoidy,“ vysvetľoval -násťročným budúcim maturantom. „Nehľadajte ľahkú cestu, tá na vrchol nikdy nevedie. Čím viac vedomostí teraz získate, tým budete mať v ďalšom živote väčšiu šancu na úspech,“ dodal Andrej Kiska.

Ak obyčajne po ohlásení začiatku diskusie nastane v miestnosti husté ticho, popradskí „starogympláci“ nenechali hlavu štátu príliš oddychovať. „Aj my pred viac ako tridsiatimi piatimi rokmi sme túžili po úspechu, šťastí. Presne ako vy teraz. Vaše možnosti dosiahnuť ten cieľ sú neporovnateľne širšie,“ začal odpovedať na otázku o rozdieloch medzi jeho a súčasnou mladou generáciou. „Netreba sa báť ísť študovať aj do zahraničia, na kvalitnú vysokú školu, ale nezabudnite sa potom vrátiť. Slovensko potrebuje úspešných mladých ľudí,“ pokračoval prezident SR.

„Chodíte na jednu z najkvalitnejších škôl na Slovensku. Nenechajte sa po maturite zlákať ,ľahkou´ vysokou školou. Nebojte sa ísť do primeraného rizika. A keď raz budete úspešní, ako sa to podarilo aj mne, podeľte sa o svoj úspech s menej úspešnými,“ ponúkol návod na šťastný život Andrej Kiska.

Padali nielen otázky o podnikaní, biznise, ale študenti kládli aj odvážne otázky na politickú tému. Ako prvý muž krajiny vníma fungovanie demokracie v našom štáte? Ako voliť? Koho voliť? Či vôbec voliť…

Besedu kladne hodnotili obe strany. „Snažil som sa hovoriť o tom, čo cítim, hovoriť o tom, ako to na Slovensku z môjho pohľadu vyzerá. Verím, že stopa tejto mojej výpovede v žiakoch zostala. Ak áno, splnilo to cieľ a ja musím byť spokojný,“ zhrnul stretnutie so študentmi prezident. „Zaujalo ma to a verím, že nielen mňa, ale aj mojich spolužiakov. Trochu viac mi to otvorilo oči. Čo ma oslovilo najviac? Jeho výzva, že sa máme snažiť zlepšiť našu spoločnosť, náš život. Celá beseda vyznela ako jedno veľké povzbudenie,“ skomentovala hodinu s hlavou štátu jedna z účastníčok besedy.

Popradskí „starogympláci“ besedovali s prezidentom
8
Galéria
Foto: Gymnázium Kukučínova
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM