Martin Sýkora Správy

Popradský aeroklub ukončil sezónu: Plachtilo sa aj v nepriaznivom počasí

Gulash Rallye 2017 na popradskom letisku ukončilo ďalšiu sezónu pre nadšencov nielen bezmotorového lietania. Členovia klubu si zalietali, zmokli, ale aj spomínali.

Ilustračný obrázok k článku Popradský aeroklub ukončil sezónu: Plachtilo sa aj v nepriaznivom počasí
Foto: Peter Handzuš

V aeroklube spomínali

Gulash Rallye už druhý rok nesie názov Memoriál Ľubomíra Majerčáka. Práve tento profesionálny pilot bol členom popradského aeroklubu, pôsobil ako pilot záchranárskeho vrtuľníka. Bohužiaľ pri záchrane života v Slovenskom raji prišlo k nešťastnej udalosti, keď sa vrtuľník aj s posádkou zrútil.

„Chceli sme si uctiť Ľubovu pamiatku, preto sme toto podujatia pomenovali po ňom. Bol to veľmi veselý človek, taký nestor zábavy. Po Ľubovi ostala veľká diera. Aj dnešný dážď akoby hovoril, že počasie plače kvôli tomu čo sa dialo a deje – prišli sme o veľa kamarátov v posledných rokoch,“ vysvetlil spoluorganizátor podujatia Roman Klouda, ktorý počas víkendovej akcie na motorovom lietadlo rozťahoval vetrone s omladinou. „Máme mladých, ktorých vychovávame. Cesta je ťažká a dlhá. Mladí začínajú u nás v aeroklube na bezmotorových lietadlách, kde sa rozhorí letecké srdiečko. Je to vidieť na chlapcoch, ktorí sa len prišli pozrieť, čo je to lietanie. V 16-tich rokoch sa im to zapáčilo a ja v nich vidím veľký potenciál. Myslím, že už sú tzv. fly-positive. V budúcnosti môžeme snáď očakávať, že keď raz poletíme na dovolenku, tak sa nám prihlásia z kabíny ako kapitáni,“ dodal Klouda.

Foto: Peter Handzuš

Počasie neprialo, ale svoje si odlietali

Ako minulý rok, keď síce nepršalo, ale nelietalo sa kvôli rozmočenej dráhe, tak aj teraz aeroklubistom počasie veľmi neprialo. Spustil sa dážď, ktorý postupne ustal a účastníci Gulash Rallye si nakoniec svoje odlietali, vrátane mladých pilotov bezmotorových lietadiel. „Tento rok sme začali s výcvikom šiestich žiakov bezmotorového lietania. Absolvovali sme sústredenie, na ktorom sa zúčastnili kolegovia z iných miest, ako aj Majstrovstvá Slovenska v bezmotorovom lietaní v Partizánskom, kde boli naši juniori veľmi úspešní. Náš odchovanec Adam Kacvinský sa umiestnil na treťom mieste," hodnotil už uplynulú leteckú sezónu predseda Aeroklubu Poprad Ľubomír Hurajt. Svojich kamarátov a leteckých kolegov prišli na Gulash Rallye povzbudiť aj piloti z Prešova, Očovej i Banskej Bystrice.

Gulash rallye 2017
56
Galéria
Foto: Peter Handzuš

O mladých nie je núdza

Popradčania vychovávajú najmä mladých pilotov. Jedným z nich je 16-ročný Jakub Kováč. „Lietam na klasickom vetroni Blaník. Príde mi to veľmi zaujímavé. Fascinuje ma voľnosť v oblakoch, je to neopísateľný pocit," opísal Kováč, ktorý by to raz chcel dotiahnuť k veľkým motorovým lietadlám. „Na vetroni si každý krok musím vopred vypočítať – či doletím alebo nedoletím, či nám nehorí pod zadkom . Je dôležité mať vždy obraz o vonkajšom prostredí. Mojim cieľom je byť raz dopravným pilotom,“ dodal talentovaný pilot.

Svetlým zjavom medzi chlapcami je len 15-ročná Katarína Kraková, ktorá si do kokpitu sadla už v mladom veku akosi prirodzene. „Môj ocko tu lieta a odmalička chodím na letisko. Raz by som chcel vyskúšať aj motorové lietadlo. Zatiaľ je pre mňa najkrajšie bezmotorové lietanie, keďže pritom treba najviac rozmýšľať,“ vysvetlila mladá pilotka.

Aeroklub Poprad za ostatné roky stratil pri rôznych tragických udalostiach viacero svojich členov a kamarátov. Vo svojej činnosti chcú však klubisti pokračovať i naďalej, veď práve niekoľko desiatok metrov nad zemou človek dostáva správny nadhľad a to predsa stojí za to.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM