Monika Vengrínová Kultúra

Popradský učiteľ tanca Peter Pastorek o venčekoch: Vtipné momenty kvôli haštereniu a toto je na škodu!

Poctivé skúšanie, hodiny strávené na tanečnom parkete, drina a pot. Aj tak to môže vyzerať, keď sa deviataci pustia do prípravy na venček. Tradícia pretrvávajúca roky stále robí z chlapcov mladých džentlmenov a z dievčat dámy. Ako to vyzerá u nás, sme sa opýtali známeho učiteľa tanca Petra Pastoreka

Ilustračný obrázok k článku Popradský učiteľ tanca Peter Pastorek o venčekoch: Vtipné momenty kvôli haštereniu a toto je na škodu!
Zdroj: Dnes24.sk

Peter Pastorek je tanečným lektorom v tanečnej škole TC Fortuna a tiež deväť rokov pôsobí ako učiteľ tanca v Základnej umeleckej škole pri Spojenej škole na Letnej ulici v Poprade. A vďaka tomu, bol nominovaný a v marci tohoto roka zvolený za najsympatickejšieho učiteľa v Poprade. Svojej vášni sa venuje už dvadsaťdva rokov a láskou k tancu nadchýna i mladých ľudí z nášho mesta. V rámci svojej profesie pripravuje tiež žiakov deviatych ročníkov na tanečnú udalosť – venček.

Venčeky budú mať vždy svoje opodstatnenie

I keď by sa mohlo zdať, že venček je v dnešnej modernej počítačovej dobe skôr prežitok, podľa Pastoreka, opak je pravdou a venčeky budú mať vždy svoje opodstatnenie. „Takéto vyvrcholenie tanečnej, ktoré výnimočne priaznivo vplýva na kultúrnosť mladých ľudí, nesmieme ani v budúcnosti nechať zapadnúť prachom. Bohužiaľ, dnes už ani stužkové nie sú tým, čím bývali kedysi. Preto treba prežité zmeniť, ale dobré za každú cenu zachovať,“ myslí si tanečník.

Aj tradícia venčekov však zaznamenáva klesajúci trend a mladým sa do tanečnej až tak veľmi nechce. Podľa Pastoreka je to spôsobené dobou, ktorá mladým ľuďom prináša nové možnosti, ako sú nákupné centrá, počítače, či cestovanie. Preto všeobecne klesá záujem takmer o všetko.

Populárnejšia je latina

„Kedysi si hokejisti, či futbalisti vyberali iba talentovaných hráčov, dnes musia chodiť po školách, aby vôbec naplnili stavy. Mladí ľudia tak prirodzene venujú svoj čas aktivitám, ktoré kedysi neboli,“ uvažuje Pastorek s tým, že také beznádejné to však ale nie je. Veľký vplyv podľa neho na prihlasovanie na venček, či všeobecne do tanečnej školy majú napríklad i rôzne televízne relácie, keď najväčší boom aj v Poprade zaznamenali asi v roku 2006, počas prvej epizódy Let´s Dance!

Čo sa samotného tanca týka, mladým tanečníkom, podľa inštruktora, voňajú viac latinsko-americké tance, než tie štandardné. „Od svojej podstaty štandard skôr nováčikov „zväzuje“, naopak, latina im dáva pocit väčšej voľnosti a možnosti sebarealizácie a tvorivosti. A to je niekedy na škodu,“ smeje sa tanečný kouč.

Ak sa však už mladí na prípravu na venček dajú, berú ju vážne, nakoľko, ako Pastorek prezradil, každý chce prirodzene vyzerať pred svojimi najbližšími najlepšie, čomu sa podriaďuje aj tréningová pilnosť pred blížiacim sa venčekom. Nie každý však má na tanec talent. Dá sa vôbec z tanečného „dreva“ vychovať majster?

Rozhodujúci je tvrdý tréning, nie talent

„Zo začiatku je to najmä o tom talente. S pribúdajúcimi kilometrami sa ale rozdiely úplne stierajú a ďalej to dotiahne a lepší bude ten, kto je poctivejší, vytrvalejší a odhodlanejší v tréningoch. Tvrdý tréning a nie talent tvorí rozhodujúcu časť úspechu,“ objasnil lektor a dodal, že sú aj výnimky, keď sa z „maxidreva“, ktoré nemá žiadnu šancu byť raz dobrým tanečníkom, stane iba „drevo“ a to je už obrovský úspech.

Samotní lektori majú pri začiatočníkoch pripravujúcich sa na venček tak zrejme o zábavu postarané. Peter Pastorek spomína najmä vtipné momenty, kedy sa či už mladí, alebo v tanečnom kurze i tí skôr narodení, pre ten-ktorý tanečný krok, rytmus alebo tanečné držanie dokážu hašteriť. „Porovnávame to vždy s našimi súťažnými tanečníkmi. Hnevá nás, keď si v páre robia prieky, keď sa nechcú, či nedokážu pochopiť. No to, čo dokážu “vyrobiť” naši kurzisti, to niekedy naozaj stojí za to. Vtedy si povieme, že tí naši “súťažní” sú naozaj ešte celkom v pohode,“ hovorí s úsmevom.

On sám s tancom začínal práve na venčeku a ostal mu verný, dnes už dvadsaťdva rokov. Zmenila sa však rokmi venčeková slávnosť? „Kedysi to bolo viac oficiálne, dnes je to voľnejšie, ako asi všetko okolo nás, čo je podľa mňa na škodu,“ uzavrel učiteľ tanca.   foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM