Martin Sýkora Správy

Výbor pre otázky zamestnanosti priklepol žiadateľom už takmer 2,5 milióna

Výbor pre otázky zamestnanosti je zriadený zo zákona. Jeho úlohou je posudzovať žiadosti právnických a fyzických osôb na poskytnutie príspevkov.

Ilustračný obrázok k článku Výbor pre otázky zamestnanosti priklepol žiadateľom už takmer 2,5 milióna
Foto: Martin Sýkora

Výbor zasadá minimálne raz mesačne

Výbor má 11 členov a zasadá minimálne raz mesačne. Je zložený na základe tripartity – členovia sú z úradu práce i zamestnávateľov z miest a obcí Slovenska. „Žiadosť o poskytnutie príspevku si môžu podať právnické alebo fyzické osoby, mestá, obce, neziskové organizácie, ale aj uchádzači o zamestnanie, ktorí chcú vykonávať samostatnú zárobkovú činnosť,“ uviedol člen výboru Milan Biskup, ktorý sa nedostatok práce vo výbore sťažovať nemôže. „Výbor pre otázky zamestnanosti v tomto roku k dnešnému dňu zasadal 11 krát. Záujem o príspevky je stále veľký, takže stále máme čo posudzovať,“ dodal Biskup.

Foto: Martin Sýkora

O žiadosti nie je núdza

Príspevky sú zaujímavé nielen pre zamestnávateľov z oblasti samosprávy, ale aj súkromných firiem. Jedným z najväčších zamestnávateľov v regióne je Chemosvit, ktorý s popradským úradom práce spolupracuje už niekoľko rokov. „Tieto príspevky využívame od roku 2009. Najprv to bolo na absolventskú prax, od roku 2017 sme tak prijali 92 mladých ľudí. Od roku 2013 sme zamestnali na pracovnú zmluvu 27 zamestnancov,“ konštatovala riaditeľka chemosvitských ľudských zdrojov a taktiež členka výboru pre otázky zamestnanosti Zuzana Weissová. O žiadosti o príspevok pod Tatrami nie je núdza. Riaditeľka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Poprade (ÚPSVaR) Veronika Brijová eviduje stovky žiadostí len za ešte stále plynúci rok 2017. "V tomto roku výbor pre otázky zamestnanosti pre región Poprad a Levoča prijal 391 žiadostí, ktoré boli určené na 616 pracovných pozícií. Tieto pozície sme aj schválili,“ povedala Brijová, podľa ktorej len v roku 2017 výbor odsúhlasil príspevky pre zamestnávateľov vo výške 2 351 000 eur.

Zdroj: YouTube.com

Rozšírené kompetencie

Úrad práce pôsobí na trhu práce najmä s najťažšie sa zamestnateľnými ľuďmi. Zo strany zamestnávateľov je najväčší interes v oblasti služieb a stavebnej výroby. "Z dôvodu našej evidencie, kde máme nízko kvalifikovaných ľudí, je najväčší záujem o pracovné pozície ako je napríklad upratovačka, pomocná sila, chyžná alebo stavebný robotník,“ doplnila riaditeľka ÚPSVaRu s tým, že súčasná situácia na trhu práce hovorí o tom, že je čoraz väčší dopyt po pracovníkoch a pracovných miestach. „Z toho dôvodu boli rozšírené kompetencie výboru a to hlavne v sezónnom zamestnávaní cudzincov z tretích krajín v priemyselnej výrobe a stavebníctve,“ vysvetlila Brijová.

Foto: Martin Sýkora

Kto chce, prácu si nájde

Poprad disponuje momentálne nezamestnanosťou, ktorá je pod celoslovenským priemerom. Tento ukazovateľ hovorí jasnou rečou – kto chce, pod Tatrami si prácu nájde.

„Podľa aktuálnej štatistiky máme 6195 uchádzačov o zamestnanie. Miera evidovanej nezamestnanosti v okrese Poprad predstavuje 6,37 %, v okrese Levoča 9,99 %,“ uviedla Jana Jonasová z popradského úradu práce.

Svoje skúsenosti s obecným podnikom a zamestnávaním spoluobčanom má aj ďalší člen výboru Vladimír Ledecký, starosta obce Spišský Hrhov. Príspevky veľmi uvítal, ale nepokladá ich za konečné riešenie zamestnanosti. „Máme dlhodobo nezamestnaných, s ktorými nevieme pohnúť. Štát vytvoril produkty pre organizácie ziskového i neziskového charakteru, ako aj pre samosprávy, aby zamestnávali týchto ľudí. Napriek tomu, je ich veľmi ťažko zamestnať. Je to jedno z riešení, i keď to nie je práve slovenský výmysel,“ konštatoval Ledecký. Systém príspevkov funguje v celej Európskej únii, pretože problém s dlhodobou nezamestnanosťou je všade a ťažko sa rieši.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM