Peter Handzuš Samospráva

Popradský zimný štadión museli ohradiť páskou. Sneh poškodil strechu aj kancelárske priestory

Bohatá snehová nádielka sa podpísala aj na stave Zimného štadióna v Poprade. Veľké množstvo ťažkého snehu poškodilo strechu budovy a roztápajúci sa sneh vytopil priestory hokejového klubu.

Ilustračný obrázok k článku Popradský zimný štadión museli ohradiť páskou. Sneh poškodil strechu aj kancelárske priestory
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Sneh zo strechy sa v minulosti neodhadzoval

Extrémne zrážky, ktoré postihli Poprad v minulých týždňoch a to, že počas sneženia nefúkal vietor spôsobilo, že na strechách budov v meste sa nahromadilo nebezpečné množstvo snehu. Bolo tak na jednotlivých správcoch budov, aby zabezpečili očistenie striech od nebezpečnej snehovej nádielky. Strechu Zimného štadióna však mesto vyčistiť nedalo.

„V minulosti ani nikdy doteraz sa sneh zo strechy štadióna neodhadzoval, keďže nemôžeme poslať na strechu pracovníka z dôvodu nemožnosti zabezpečiť dostupnými prostriedkami bezpečnosť pri práci. Ani externí pracovníci s kvalifikáciou na prácu vo výškach by za daných podmienok neboli v bezpečí,“ povedal pre Poprad 24 hovorca mesta Marián Galajda.

Ťažké snehové previsy, ktoré poškodili strechu, zvody aj ďalšie príslušenstvo štadióna však začali ohrozovať aj hokejistov a návštevníkov štadióna, preto si samospráva nakoniec na pomoc zavolala popradských hasičov.

Do štvrtku pred nebezpečnou situáciou na streche vystríhali len tabuľky upozorňujúce na padajúci sneh zo strechy. Po našej návšteve štadióna už bolo jeho okolie opáskované.

„Vzniknutá situácia je mimoriadna a vzhľadom na vyššie uvedené skutočnosti je vstup na štadión zabezpečený prioritne cez služobný vchod,“ dodal hovorca mesta. Poškodenú strechu a striešku nad bočným vchodom chce mesto riešiť ako poistnú udalosť.

Vytopené priestory hokejového klubu

Nepriaznivé počasie sa podpísalo i pod poškodené vnútorné priestory štadióna, ktoré má HK Poprad prenajaté od mesta. Topiaci sa sneh na terase za novými VIP priestormi tu vytopil niekoľko miestností, ktoré hokejový klub využíva.

Zodpovednosť za fľakaté a zatuchnuté steny v reprezentačných priestoroch klubu a na toaletách však mesto na seba vziať nechce. „Na terasu VIP nemá správa štadióna od čias skončenia KHL prístup, preto nemôže zabezpečiť jej vyčistenie,“ konštatoval hovorca mesta.

Iný názor má ale konateľ HK Poprad Tibor Turan: „V zmluve o nájme sa nič o tom, že terasa patrí k prenajatým priestorom, nepíše“.

Radnica informovala:

Ešte v polovici februára radnica Popradčanov informovala o tom, že: „V zmysle Všeobecne záväzného nariadenia č.2/2012 Mesta Poprad o dodržiavaní čistoty na verejných priestranstvách, verejnom poriadku, zabezpečení zjazdnosti a schodnosti miestnych komunikácií, je povinnosťou každého vlastníka, správcu, nájomcu či užívateľa nehnuteľnosti hraničiacej s verejným priestranstvom odstraňovať zo striech nahromadený sneh prípadne ľadové kvaple, aby nedochádzalo k ohrozovaniu života a zdravia osôb.“

V článku o nebezpečných cencúľoch sa tiež mesto vyjadrilo, že: "Budovy vo vlastníctve mesta pravidelne monitorujeme. V prípade potreby robíme všetky nevyhnutné opatrenia pre zaistenie bezpečnosti – budov i okoloidúcich.”

Celý článok si môžete prečítať tu: Popradčania, buďte v strehu: Zo striech môžu padať nebezpečné cencúle!

Popradský zimný štadión museli ohradiť páskou.
26
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM