Martin Sýkora Samospráva

Poslanci mimoriadne zasadli: V januári upravovali decembrový rozpočet

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Poprade na štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí schválili čerpanie prostriedkov z rezervného fondu vo výške takmer 1,53 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci mimoriadne zasadli: V januári upravovali decembrový rozpočet
Foto: Peter Handzuš

Ulice, mosty a chodníky

Jednou z najvýznamnejších investičných akcií plánovaných v tomto roku je rekonštrukcia miestnej komunikácie na ulici Vagonárskej v mestskej časti Veľká, cesty, ktorá je veľmi vyťažená, smeruje tam množstvo áut najmä do Vysokých Tatier. Projektová dokumentácia a stavebné povolenie je už pripravené. Mesto teraz môže vyhlásiť verejnú súťaž a následne v apríli začať s prácami. Na projekt vyčlenilo mesto 440 000 eur.

Ďalšou z nákladnejších investícií je oprava cestného mosta na Francisciho ulici, ktorý je v havarijnom stave. Na jeho rekonštrukciu vyčlenili poslanci 300 000 eur. „Popod tento most chodia ľudia pešo, je vidieť, že nie je v dobrom stave. Prechod cez neho je často nebezpečný, ľudia musia prechádzať zo strany na stranu, takže uvažujeme vybudovať popri moste aj pešiu lávku,“ doplnil primátor Popradu Jozef Švagerko. Zatiaľ podľa neho nie je jasné, či bude nutné pre rekonštrukciu mosta celú cestu uzavrieť, alebo sa bude opravovať postupne. Primátor dodal, že stav viacerých mostov na území mesta Poprad nie je dobrý a bude potrebné to riešiť v ďalšom období.

Foto: Martin Sýkora

Tisíce eur ešte visia vo vzduchu

Poslanci tiež schválili finančné prostriedky na výstavbu, ale aj prípravu projektovej dokumentácie na cyklochodníky v Poprade. Viac ako pol milióna eur pôjde napr. na 1,3 kilometra dlhý chodník vedúci od Mestského úradu až po most na Športovej ulici. Ďalší by mal spojiť Štefánikovu ulicu so Starým Juhom a v pláne je aj trasa spájajúca sídlisko Západ s Mestským úradom. Okrem toho vyčlenila radnica 35 000 eur na protipovodňové opatrenia v mestskej časti Stráže, ďalších 75 000 eur na obnovu zvukovej techniky na zimnom štadióne, či 24 000 eur na výstavbu nových parkovísk a 20 000 eur na križovatku ulíc Banícka a Joliota Curie a chodník vedúci zo sídliska Západ k hypermarketu Tes­co.

„Odsúhlasené investičné projekty sú len časťou aj nami navrhovaných akcií, ktoré sme navrhovali zaradiť do rokovania zastupiteľstva,“ konštatoval predseda Klubu nezávislých poslancov (KNP) Štefan Pčola, ktorý vidím problém s napĺňaním plánov a samotnou realizáciou poslancami odsúhlasených investičných akcií. „Aj preto som navrhol zaradiť do bodu rokovania zastupiteľstva pravidelnú informativnú správu o tom, v akom stave sú jednotlive projekty, v akom stave su verejné ovstarávania tak, aby sme v pripade potreby mohli konať,“ dodal Pčola s tým, že KNP má pripravené ďalšie projekty, ktoré navrhne na najbližšom riadnom zasadnutí popradského mestského zastupiteľstva.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM