Martin Sýkora Samospráva

Poslanci odsúhlasili prenájom kotolní PES-ke: Proces je nezvratný

Mestské zastupiteľstvo sa opäť intenzívne venovalo popradskej energetike. Najviac sa hovorilo a nízkej úrovni komunikácie a o brzdách.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci odsúhlasili prenájom kotolní PES-ke: Proces je nezvratný
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Mestskí poslanci Popradu rozhodli ešte na aprílovom zastupiteľstve o založení Popradskej energetickej spoločnosti (PES), ktorá bude dodávateľom tepla a teplej vody v meste. V stredu poslanci schválili prenájom kotolní, vrátane rozvodov a technológii novovzniknutej mestskej spoločnosti za 300 000 eur na rok od 1. januára 2017.

Výrobu tepla a teplej vody bude do konca decembra v Poprade zabezpečovať francúzska spoločnosť Veolia, ktorá mestu dodávala teplo takmer 20 rokov. Od nového roka to už bude v réžii novovzniknutej mestskej spoločnosti PES. Poslanci vyjadrili obavy z nového kroku, ktorý sa rozhodlo vedenie mesta urobiť. „Hovorí sa o nás, že sme proti PES. Nie je to však pravda, pretože nevieme postup, preto v tom vidíme riziko. Nevieme, čo presne chcete robiť a z toho vyplýva tá neistota,“ povedal počas zasadnutia zastupiteľstva poslanec Rudolf Kubus.

Viceprimátor mesta Poprad Igor Wzoš informoval, že ak by nastali komplikácie, nie je možné, aby mesto ostalo bez tepla. Dodávateľ by bol v takomto prípade určený. „Poprad bez tepla neostane. Myslím si, že sme pripravení na to, aby celých 100 % zo spoločnosti zostalo v Poprade,“ uviedol primátor Jozef Švagerko.

„Počítame s energetickou bezpečnosťou. V Poprade je napojených 14 000 domácností a evidujeme asi 400 odberateľov tepla. Pri vlastnom hospodárení bude cena tepla v budúcom roku nižšia ako je dnes. Investície do odovzdávacích staníc chceme realizovať čo najskôr, rovnako aj do rekonštrukcie kotolní,“ konštatoval viceprimátor Igor Wzoš.

Poslanci počas zasadnutia vyjadrili aj obavy, či je možné všetky prípravy do konca roka stihnúť. „Spoločnosť potrebuje kotolne, pretože bez nich nedostane licenciu. Neodsúhlasenie bude brzdou,“ povedala poslankyňa Beáta Sichrovská. „Pochybnosti máme a nemyslím si, že sme brzdou. Hovorím najmä o garantovanej cene tepla a o prechode technických záležitostí,“ reagoval poslanec Štefan Pčola. „Každý má právo povedať svoj názor, máme zodpovednosť. To, že nespolupracujeme ako dva kluby je príčina tejto situácie. Nikto nás neinformuje. V opačnom prípade by bol aj náš postoj iný,“ pokračovala poslankyňa Anna Schlosserová.

Ako uviedol Wzoš, tak po schválení prenájmu kotolní sa PES presunie do ďalšej fázy. Podľa neho je na sfunkčnenie PES-ky potrebných minimálne 130 000 eur. „Ideme žiadať Úrad pre reguláciu sieťových odvetví o vydanie licencie, s ktorou pôjdeme na Obchodný súd, aby nám zapísali túto činnosť do predmetu činností. Hneď potom ideme kontrahovať plyn,“ vysvetlil viceprimátor. Doplnil, že pomedzi tieto úkony budú prebiehať výpovede nájomných zmlúv zo strany odberateľov voči Veolii či odovzdávanie staníc.

Mestské zastupiteľstvo nakoniec bod schválilo s tým, že primátor Jozef Švagerko budúci týždeň predloží poslancom harmonogram, ktorý má obsahovať ďalšie kroky k energetickej samostatnosti.

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM