Kultúra

Posledná šanca vidieť: Tatranský ľadový dóm bude prístupný už len niekoľko dní

Tatranský ľadový dóm na Hrebienku vo Vysokých Tatrách bude verejnosti prístupný už len niekoľko dní.

Ilustračný obrázok k článku Posledná šanca vidieť: Tatranský ľadový dóm bude prístupný už len niekoľko dní
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová

Manažér atrakcie Lukáš Brodanský uviedol, že kupola, pod ktorou sa nachádza dielo z ľadu, je otvorená do 19. apríla.

Počas celej sezóny sme tu mali 13 koncertov, ktoré sa vysielali aj online, dve svadby, krst knihy a niekoľko zásnub,“ priblížil Brodanský. Chrám sprístupnili koncom novembra a počas celej sezóny prilákal niekoľko desiatok tisíc návštevníkov. Prevažovali medzi nimi Slováci, nasledovali Česi a Poliaci, ale našli sa aj hostia z exotických krajín, ako napríklad India.

Lepšie než pred rokom

Tento rok je témou chrámu pútnictvo a umelci do ľadu vytesali Katedrálu sv. Jakuba v Santiago de Compostela, ktorá je cieľom pútnikov na Svätojakubskej púti. „Vďaka novej termoizolačnej plachte a chladeniu sú tu stále mínusové teploty, takže dielo vydržalo aj oteplenie, keď bolo na Hrebienku aj okolo 20 stupňov, a nijak mu to neubralo na kráse,“ dodal Brodanský s tým, že ľadový chrám bol otvorený počas celej sezóny nepretržite.

Po minuloročnej zime je to podľa neho veľmi pozitívne, keďže pre pandémiu bola atrakcia sprístupnená zo šiestich mesiacov len jeden.

V utorok naposledy

Na stavbe sa podieľalo viacero sochárov a rezbárov z Česka, Slovenska a USA. Hlavným staviteľom bol aj tentoraz umelec Adam Bakoš. Dohromady použili na výstavbu 1880 blokov ľadu s hmotnosťou viac ako 225 ton. Ľadový dóm je aj tento rok umiestnený v kupole s priemerom 25 metrov s najvyšším bodom stavby na úrovni zhruba 12 metrov.

Posledný deň, keď budú môcť návštevníci vidieť toto dielo, je utorok 19. apríla, potom sa celá konštrukcia demontuje a samotné teleso ľadového dómu ostane vo voľnej prírode a bude sa topiť tri až štyri týždne,“ objasnil Brodanský.

Už teraz Tatranci chystajú jubilejný desiaty ročník tejto zimnej atrakcie. Prípravy začali v januári, v lete sa zamerajú na konkrétny architektonický návrh a jeho stavbu. S realizáciou diela sa začne na jeseň. „Verím, že niekedy koncom novembra alebo začiatkom decembra sa tu opäť stretneme a spoločne sprístupníme ľadový dóm,“ uzatvára Brodanský.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Tatranský ľadový dóm štartuje smutnú sezónu v Tatrách
3
Galéria
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM