Monika Vengrínová Rôzne

Posvietia si na psov a mačky, asistovať bude i polícia: V rómskych osadách pri Poprade prebehne kastrácia

V rómskych osadách, ktorých je najmä na východnom Slovensku ako maku, žijú stovky psov a mačiek v príšerných podmienkach. Dobrovoľníci im dávajú šancu na lepší život, a to buď kastráciou alebo priamo odobratím. Už jedenásta kastračná akcia prebehne v Hranovnici a Spišskom Štiavniku.

Ilustračný obrázok k článku Posvietia si na psov a mačky, asistovať bude i polícia: V rómskych osadách pri Poprade prebehne kastrácia
Zdroj: Dnes24.sk

Aj tento rok pomáha Československý kastračný program aktívne zvieratám v núdzi. „Tam, kde štát nepomáha, pomáhame my, dobrovoľníci. V dňoch 30.júla až 2.augusta sa v Hranovnici a Spišskom Štiavniku uskutoční v poradí už 11. kastračná akcia zvierat v rómskych osadách,“ informovala Lenka Zolnierčiková, zástupca predsedu združenia pre kastračné akcie.

Kastračný program funguje od roku 2012 a odvtedy ich rukami prešlo viac ako  800 kastrovaných a 550 odobratých zvierat, ktoré dostali šancu na lepší život. Mesiac pred akciou si situáciu zmapovali a je naozaj zlá. Rátajú s desiatkami zvierat na kastráciu či odobratie.

„Podstatou akcie je odchyt psov a mačiek a ich prevoz k veterinárom, kde sa vykastrujú a zotavujú sa do druhého dňa. Potom ich vypustíme späť do osady. Šteniatkam, psom a mačkám, ktoré sú vážne choré a nemôžu sa vrátiť späť, hľadáme už vopred dočasné opatery na Slovensku a neskôr aj v Čechách. Zabránime tak neželanému množeniu, napádaniu ľudí a hlavne pomôžeme obciam, ktoré majú neustále problémy s veľkým počtom túlavých psov“ vysvetľuje  Zolnierčiková.

Každá obec, ktorá dobrovoľníkov oslovila, podľa nej vie, že toto je jediné riešenie zníženia počtu túlavých zvierat. „Pomáhajú nám priestormi na operáciu a zotavenie, vývozom odpadu, poskytnutím sociálnych pracovníkov a pod,“ vysvetlila.

Akcia sa uskutočňuje v spolupráci so Združením za práva zvierat, pod ktoré akcia spadá, Slovenskou alianciou ochrancov zvierat a občianskym združením Cesta za domovom z Popradu, ktoré na tento alarmujúci stav upozornilo a niekoľko zvierat z osady už odobralo. Asistovať bude i polícia a obec je ich práci veľmi naklonená. 15-člennému tímu dobrovoľníkov pomáhajú veterinári z Nitry, Lučenca či  Bratislavy. 

Vítaná je finančná i materiálna pomoc a dobrovoľníci hľadajú aj ľudí ochotných poskytnúť dočasný či trvalý domov odobratým zvieratkám. Všetky potrebné informácie o programe nájdete na stránke  www.zzpz.skwww.cskp.eu a https://www.facebook.com/…racnyProgram.

Čítajte aj:

Príšerné podmienky života zvierat v rómskej osade: Snímky, z ktorých vám pukne srdce

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM