Monika Vengrínová Rôzne

Príšerné podmienky života zvierat v rómskej osade: Snímky, z ktorých vám pukne srdce

Bordel, odpadky, choroby, nedostatok jedla, zlé zaobchádzanie. Takto žije v rómskych osadách množstvo psov a mačiek. Našťastie sú ľudia, ktorým tieto zvieratá nie sú ľahostajné. Takto ich na kastráciu, ošetrenie, či z dôvodu nájdenia nového domova odoberali v osade v obci pri Poprade.

Ilustračný obrázok k článku Príšerné podmienky života zvierat v rómskej osade: Snímky, z ktorých vám pukne srdce
Zdroj: Dnes24.sk

Na Slovensku je problematika s premoženými zvieratami nie len po dedinách, ale najviac zvierat sa vždy kumuluje v rómskych osadách. Túto situáciu sa už niekoľko rokov snaží v našom štáte vyriešiť Československý kastračný program. Jeho členovia chodia po rómskych osadách, kde kastrujú všetky fenky a mačky a odoberajú šteniatka prípadne i mačiatka a takisto zvieratá v zlom zdravotnom stave.

Stovky zvierat v rómskej osade

„O tom, že je tento program jediné možné riešenie zníženia počtu túlavých zvierat hovorí aj to, že sa nám hlási čoraz viac obcí, ktoré majú o tieto kastračné akcie záujem. Tie sú v rómskych osadách prioritou aj nášho občianskeho združenia Cesta za domovom,“ uviedla predsedníčka združenia Lenka Zolnierčiková s tým, že venovať sa im budú aj v priebehu nasledujúcich rokov a budú sa snažiť vykastrovať zvieratá v osadách z okolitých obcí, nakoľko často migrujú aj do nášho mesta.

O pomoc poprosila aj podtatranská obec neďaleko Popradu. V jej rómskej osade sa podľa Zolnierčikovej nachádza veľmi veľký počet zvierat. „Hovoríme o stovkách. Naše občianske združenie v spolupráci s obcou bude v priebehu tohto roka z osady odoberať šteniatka, mačiatka a choré zvieratá. Do konca roka bude tiež bude prebiehať kastračná akcia,“ vysvetlila Lenka.

Kastrované zvieratá bude opäť vrátené do osady, a to z jednoduchého dôvodu. Podľa členky OZ by si v osadách zadovážili nových, nekastrovaných psov a množenie by pokračovalo ďalej. S pomocou združenia sa kastrované zvieratá vrátia do osady a ďalej sa nebudú rozmnožovať.

Niektoré zvieratá sa do osady nevrátia

Šteniatka, mačiatka a choré zvieratá sa však do osady nevrátia. „Takto sú uchránené od rôznych ochorení a častokrát aj smrti, ktorá ich tu v dôsledku zlej zdravotnej starostlivosti čaká,“ ozrejmila Lenka a dodala, že z rómskej osady v Hranovnici doposiaľ odobrali 38 zvierat.

A i napriek tomu, že obyvatelia osady sa pri prvej návšteve báli, že im chcú všetky psy zobrať a skrývali ich pred členmi OZ, hneď ako zistili, že chcú zvieratá len vykastrovať, s ochotou ich odovzdali. „Vďaka tomu sme mohli odobrať aj niekoľko závažných prípadov, ako pes s vrastenou šnúrkou v krku, psíkov s kožným ochorením demodexom, či fenku, ktorej prešli po labkách autom,“ povedala predsedníčka OZ.

Pri svojej práci sa stretla aj so závisťou iných ľudí, ktorí sa hnevajú na to, že Rómom psov kastrujú zadarmo a oni za to musia platiť. „Tu je zásadný rozdiel, a to v tom, že my, ktorí svoje zvieratá milujeme, sme za ne plne zodpovední a je to na našom dobrom rozhodnutí dať ich kastrovať. Kdežto v osadách na to nepozerajú. Tu bohužiaľ nikomu nezáleží na tom, že zvieratá trpia a šteňatá v bolestiach zomierajú. My tieto akcie robíme práve pre ne,“ dodala Lenka s tým, že odobraté zvieratá sú ihneď ošetrené, umiestnené do dočasných opatier a po uplynutí karanténnej doby sú ponúknuté na adopciu.

Ak by ste aj vy chceli pomôcť, viac informácií nájdete na facebokovom profile OZ Cesta za domovom

Foto: Lukáš Barnáš

V rómskej osade s foťákom: V takýchto podmienkach žijú zvieratá
35
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM