Monika Vengrínová Rôzne

Potápači na dne tatranských plies? Spod hladiny vytiahli príbor, vetrovku aj smetný kôš

Až 38 potápačov odbremenilo tri vysokohorské plesa od 73 kilogramov odpadkov. Do Velického, Popradského a Nového Štrbského plesa sa ponorili tak, ako každý rok. Na breh z nich tento raz vytiahli naozaj zaujímavé veci.

Ilustračný obrázok k článku Potápači na dne tatranských plies? Spod hladiny vytiahli príbor, vetrovku aj smetný kôš
Zdroj: Policajný zbor SR

Na dno Velického plesa sa ponorili štyria potápači a ich úlovkom bolo 31 kilogramov prevažne železného šrotu. Pomerne čisté je Popradské pleso, z ktorého devätnásť potápačov vytiahlo 25 kilogramov prevažne komunálneho odpadu. Najmenej znečistené bolo Nové Štrbské pleso, v ktorom 17 kilogramov odpadkov pripadlo na osem potápačov. „Väčšinu nájdených odpadkov tvorili mince, plastové poháriky a plastové i sklené fľaše či jednotlivé časti príborov. Našiel sa však aj veľký plastový odpadkový kôš, bežecká vetrovka a počítadlo kilometrov na bicykel,“ konkretizuje Pavol Kráľ, koordinátor akcie Čisté vody zo Štátnych lesov TANAPu.

Už druhý rok, po dohode s Urbárskym spoločenstvom Pribylina, bol vyčlenený na čistenie i tajch na Račkovom potoku, kde účastníci vyzbierali 140 kilogramov komunálneho a stavebného odpadu a zároveň odstraňovali spadnuté stromy a splavené konáre po vetrovej kalamite „Žofia“ z mája 2014. „Štyria potápači sa ponorili aj do jedného z jazier Batizovských štrkovísk a musím konštatovať, že napriek očakávaniam, v ňom nenašli žiaden odpad,“ dodal Kráľ.

Plesá potápači čistili v rámci 22. ročníka akcie Čisté vody, ktorá sa každoročne koná počas Medzinárodného festivalu potápačských filmov Vysoké Tatry (MFPF). Čistenie drobných vodných tokov a vysokohorských plies je každodennou súčasťou celoročnej starostlivosti Štátnych lesov TANAPu o zverené územie Tatranského národného parku.

Za doterajších dvadsaťdva rokov trvania tejto akcie sa pod hladinou vysokohorských tatranských plies uskutočnilo 1 457 ponorov, pričom dobrovoľníci na brehy vyniesli takmer 5 200 kg odpadkov. Najviac, až 506 kg, vytiahli potápači z vody v roku 2004, najmenej, iba 45,35 kg, v roku 2013. V minulom roku 35 potápačov vybralo na breh tatranských plies a potokov 186 kg odpadkov. Kým v minulosti tvoril veľké percento vyloveného materiálu stavebný odpad, v posledných rokoch sú to zväčša len obaly z potravín.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM