Peter Handzuš Rôzne

KEŽMAROK: Pre vyčíňanie počasia je vyhlásený 3. stupeň kalamity!

Poveternostné podmienky dnes poriadne skomplikovali situáciu aj na stredných školách v Prešovskom samosprávnom kraji. Najhoršia situácia je v Kežmarku, kde je dnes zatvorených všetkých päť škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK.

Ilustračný obrázok k článku KEŽMAROK: Pre vyčíňanie počasia je vyhlásený 3. stupeň kalamity!
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Kvôli zlým poveternostným podmienkam už zatvorili všetky cesty v meste Kežmarok. Primátor mesta Igor Šajtlava pre TASR uviedol, že situácia je kritická, od štvrtka večera je v meste vyhlásený tretí kalamitný stupeň.

„Fúka silný vietor, nemáme problém ani so snežením, sú však na mnohých úsekoch v meste veľké záveje. Naše technické služby tvrdo pracujú, ale nestíhajú,“ priblížil situáciu Šajtlava. Kvôli tomu už v meste uzatvorili aj všetky školy. „Tá situácia je dosť nepríjemná, práve sa vraciam z mesta, bude zasadať krízový štáb, zatiaľ situáciu zvládame, uvidíme, ako sa situáciu vyvinie,“ uzavrel primátor.

Momentálne sú už uzatvorené aj cesty v smere z Kežmarku na Spišskú Belú a tiež na obec Mlynčeky. Do mesta Spišská Belá sa už momentálne nedá dostať ani z Tatranskej Kotliny a Starej Ľubovne.

Polícia ich uzatvorila v dôsledku viacerých nehôd, ktoré sa na týchto úsekoch stali. V okolí Kežmarku sa na cestách vplyvom silného vetra stále tvoria jazyky a snehové záveje. Polícia a Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) preto odporúčajú, aby ľudia v prípade možnosti autom v tejto oblasti vôbec necestovali.

„Paradoxná situácia naopak nastala v Prešove na Spojenej škole Tarasa Ševčenka s vyučovacím jazykom ukrajinským. Hoci písomné maturity všetky školy ukončili včera, práve tu sa dnes mala konať maturita z ukrajinského jazyka. Všetci žiaci sa napriek nepriaznivému počasiu dostavili na plánovanú maturitnú skúšku,“ informovala hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková. Ministerstvo školstva ju však presunulo na pondelok 18. marca vzhľadom na mimoriadne zlú situáciu na juhu Slovenska, kde sa dnes zase mali písať maturitné písomky z maďarského jazyka.

„Je to škoda. Hoci my sme na maturity dnes pripravení, blokujú nás spoločné témy, ktoré musia byť vyhlásené v rovnakom čase. Všetci naši maturanti sú v škole a nechcú ísť preč,“ potvrdil pobavene Igor Andrejčák, riaditeľ jedinej strednej školy s vyučovacím ukrajinským jazykom na Slovensku.

V dnešný deň zostali zatvorené i dva hrady v pôsobnosti krajskej samosprávy. Hrad Kežmarok je dnes pre verejnosť zatvorený a rovnaká situácia je i v Starej Ľubovni. „Hoci ráno sa naši pracovníci do expozícií skanzenu i hradu prebrodili, návštevníci by sa museli vyzbrojiť lopatami a dobrou kondíciou, aby sa k nám dnes dostali,“ zažartoval riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík.

Situácia na cestách celého Prešovského kraja je mimoriadne nepriaznivá. Hoci cestári nasadili všetku techniku, v kraji je neprejazdných 16 úsekov ciest. Správa a údržba ciest PSK odporúča vodičom, aby vyšli na cesty len v najnevyhnut­nejších prípadoch.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM