Monika Vengrínová Futbal

Aspoň niečo dostavajú v Poprade načas. NTC by mali kolaudovať už začiatkom novembra

Národné tréningové centrum (NTC) Poprad po viac, ako roku intenzívnych prác končí prvú fázu svojej rekonštrukcie. Dnes si ho prišiel obzrieť primátor Popradu Anton Danko i prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik. Oficiálne otvorenie i premiérový zápas sú naplánované na 5.novembra.

Ilustračný obrázok k článku Aspoň niečo dostavajú v Poprade načas. NTC by mali kolaudovať už začiatkom novembra
Foto: Radoslav Dudáš / Zdroj: Dnes24.sk

Aktuálne sa finišuje s rekonštrukciou prvej etapy

„V rámci prvej etapy sme urobili rekonštrukciu vonkajšej tribúny, zázemie pre športovcov, hotelovú a reštauračnú časť, VIP priestory, priestory pre novinárov, ďalej vyhrievaný trávnik a umelé osvetlenie. Aktuálne sa vo vnútri finišuje s obkladmi, dlažbami a nábytkom,“ hovorí Ján Kováčik.

NTC bude po dokončení jedným z najmodernejších štadiónov na Slovensku. Trávnik vyhrievaný termálnou vodou z Aquacity je jedinečný v rámci celej Európy. Umelé osvetlenie spĺňa medzinárodné kritériá a kritériá UEFA tretej kategórie.

„Ja som veľmi spokojný, myslím si však, že tento projekt sa v celej kráse ukáže až po dokončení druhej etapy. Rekonštrukcia štadióna upevní aj postavenie mesta v rámci miest, ktoré výrazne podporujú šport. Myslím si, že to pomôže aj letisku, pretože na sústredenia sem budú chodiť zahraničné mužstvá a národné reprezentácie a celkovo i cestovnému ruchu nielen v Poprade, ale i v celom regióne. Je to skutočne krok dopredu,“ uvažuje Anton Danko.

Kompletná rekonštrukcia by mala stáť takmer 3,5 milióna eur

V rámci prvej etapy Slovenský futbalový zväz preinvestoval 1,8 milióna eur, približne 150 tisíc eur ešte použije na dokončenie trávnika a tribún. Rekonštrukcia v druhej etape, ktorá je naplánovaná na marec, prípadne apríl budúceho roka, by mala stáť ďalších 1,5 milióna eur. Tie použije z projektu Rekonštrukcia, modernizácia a výstavba futbalových štadiónov, ktorý v tomto roku schválila vláda SR.

V rámci druhej etapy by tak mali pribudnúť bufety, sociálne zázemie a tribúny okolo hracej plochy, čím by sa kapacita štadióna mala zvýšiť z dnešných dvetisíc miest na päťtisíc. Vedľa štadióna by tiež malo pribudnúť tréningové ihrisko, ktorého výstavba je naplánovaná na rok 2015.

NTC sa bude otvárať za účasti zástupcov UEFA

„Pre nás je dôležité, aby toto unikátne tréningové centrum bolo najmä funkčné, aby tu reprezentačné družstvá, zahraničné aj domáce tímy našli dobré prostredie na svoju prípravu v rámci tréningových podmienok. Potenciál štadióna je obrovský, najmä v spolupráci s Aquacity, ktoré ponúka veľmi dobré možnosti na regeneráciu a rehabilitáciu hráčov, čo sú kľúčové veci,“ dodáva riaditeľ NTC Poprad Michal Mertinyák.

Práce by mali byť ukončené 15.októbra, premiérový zápas je naplánovaný na 5.novembra, kedy by mala hrať reprezentácia SR do pätnásť rokov proti rovesníkom z Maďarska. V tento deň by sa Národné tréningové centrum tiež malo za účasti zástupcov UEFA oficiálne otvoriť.

NTC v Poprade tesne pred dokončením
1
Galéria
NTC v Poprade tesne pred dokončením
22
Galéria
Foto: Radoslav Dudáš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM