Martin Sýkora Rôzne

Pre malých aj veľkých: Čo všetko sa dá postaviť z legových kociek?

Tatranská Galéria v Poprade v spolupráci TatraLUGom pripravili výstavu exponátov vytvorených z dánskej stavebnice, ktorá je určená pre všetky vekové kategórie.

Ilustračný obrázok k článku Pre malých aj veľkých: Čo všetko sa dá postaviť z legových kociek?
Foto: Pavol Barilla

Svojou zručnosťou sa fanúšikovia snažia ukázať, čo všetko je možné poskladať z kociek najobľúbenejšej svetovej stavebnice. Ide o rôzne témy, ktoré sa neobmedzujú len na stavebnice zakúpené v obchode. Pre domácich sú zaujímavé tie diela, ktoré sa nachádzajú v našom regióne.

Diela z podtatranskej histórie

„Nájdete tu historický prvý trolejbus z čias Rakúsko-Uhorska, ktorý premával z Popradu do Starého Smokovca v rokoch 1904–1906. Impozantný je model námestia Spišskej Soboty dlhý takmer 3 metre. Obľúbenými témami staviteľov sú tématické diorámy, ktorých je hneď niekoľko,“ uviedol člen TatraLUGu Pavol Barilla.

Svojou výškou skoro jeden meter si konkurujú snáď len Eiffelova veža so Sochou slobody. K videniu sú exponáty všetkých druhov známeho dánskeho výrobcu – zložité Technic modely, Creator architektúra, modely pirátskych lodí, monumentálne hrady, impozantné Star Wars modely, kolekcia venovaná filmom Harry Potter a veľa iného.

„Okrem statických tu nájdete aj pohyblivé exponáty ako aj veľké koľajisko s pojazdnou vlakovou súpravou. Nie všetci vedia, že legové kocky neboli na začiatku hneď plastové, ale najprv ako drevené hračky a kovové autíčka. Raritou sú práve exponáty prvých produktov firmy vyrobené ešte v prvej polovici minulého storočia ako aj už nevyrábaná séria Fabuland,“ vysvetlil Barilla. Súčasťou výstavy je aj herná zóna pre deti, kde môžu predviesť svoju kreativitu.

Foto: Pavol Barilla

Čo je TatraLUG?

TatraLUG ako najmladší z národných fanklubov v strednej Európe oslávil v januári 2017 prvých 5 rokov svojej úspešnej existencie a vyše 400 registrovaných členov. Medzi nimi sa nájdu stavitelia diel na svetovej úrovni, súťažiaci s umiestnením na predných pozíciach v niektorých z celosvetových súťaží, ako aj zberatelia unikátnych artefaktov z prvých rokov produkcie Lega.

„Písmená LUG v názve znamenajú Lego Users Group, čo je medzinárodné označenie pre fankluby, ktorých členovia sa stretávajú online aj osobne. Na Slovensku má TatraLUG za sebou už niekoľko úspešných výstav po celom Slovensku od jednodňových po niekoľko mesačné. Pod Tatrami v Tatranskej galérii sa TatraLUG na TatraBRICK festivale predstavuje po prvýkrát,“ uzavrel Barilla.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM