Peter Handzuš Rôzne Správy

Priaznivci horských filmov sa môžu tešiť: Do súťaže postúpilo 57 filmov

Do festivalovej súťaže 26. ročníka Medzinárodného festivalu horských filmov, ktorý presne o týždeň štartuje v Poprade, postúpilo 57 filmov zo 16 krajín, z toho osem slovenských.

Ilustračný obrázok k článku Priaznivci horských filmov sa môžu tešiť: Do súťaže postúpilo 57 filmov
Zdroj: TASR

Porota rozhodne o držiteľovi ceny Grand Prix a o ďalších piatich oceneniach, jeden z filmov zároveň získa cenu divákov. „Porotcami sú slovenský profesionálny fotograf, outdoorový nadšenec, tiež cestovateľ Martin Žilka, spisovateľ a horolezec Alek Lwow z Poľska a český novinár, filmár a horolezec Boris Hlaváček,“ vymenovala riaditeľka festivalu Mária Hámorová. Najväčšie zastúpenie vo festivalovej súťaži majú slovenské a francúzske filmy, dopĺňajú ich snímky z ďalších krajín, ako Nový Zéland, Austrália, Kanada, ale aj Belgicko, Nemecko, Poľsko, Česká republika a Rakúsko. Diváci uvidia aj filmy z Veľkej Británie, Talianska, Španielska či Nórska. „Z tém prevažujú portréty horolezcov, život v neznámych územiach, extrémne športy, ale aj historické udalosti,“ doplnila riaditeľka festivalu.

Okrem projekcie filmov v jednotlivých blokoch sa môžu návštevníci festivalu, ktorý vyvrcholí 14. októbra, tešiť na besedy s hosťami. Do Popradu zavíta napríklad rakúska horolezkyňa Gerlinde Kaltenbrunnerová, ktorá ako druhá žena v histórii vystúpila na vrcholy všetkých 14 osemtisícoviek a je prvou ženou, ktorej sa to podarilo bez použitia umelého kyslíka. „Pripravená je tiež beseda s Leom Houldingom, ktorý bol v roku 2003 na 11. ročníku festivalu a za posledných 15 rokov má toho na svojom konte naozaj dosť. Určite sa teda bude na čo pozerať a aj sa o čom rozprávať,“ upozornila Hámorová. Dodala, že zo slovenských horolezcov sa divákom predstavia Michal Sabovčík a Juraj Koreň, ktorí priblížia svoje letecko-lezecké dobrodružstvá v Antarktíde. „O šialenstvách vo veľkej stene príde porozprávať štvorica lezcov, Maťo Grajciar, Ondrej Húserka, Vlado Linek a Jozef Krištoffy,“ doplnila riaditeľka festivalu.

Jednotlivé filmy budú môcť diváci vidieť v sále na Mestskom úrade v Poprade, kde sa uskutoční aj slávnostný úvod a záver festivalu. Premietať sa bude aj v kežmarskom kine Iskra, v kine Mier v Spišskej Novej Vsi, v popradskom kine Tatran a premiérovo aj v Teniscentre v Tatranskej Lomnici. Vlani festival navštívilo vyše 10 000 divákov, organizátori veria, že sa im toto číslo podarí dosiahnuť aj tento rok.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM