Martin Sýkora Správy

Horské ryby budú mať spoločnosť: Pod hladinu plies sa ponoria potápači

Po tatranských dolinách dobrovoľníci odbremenia od odpadkov po letnej turistickej sezóne aj štyri tatranské plesá. Ryby sa môžu zblízka pozrieť do očí potápačov.

Ilustračný obrázok k článku Horské ryby budú mať spoločnosť: Pod hladinu plies sa ponoria potápači
Zdroj: Štátne lesy TANAP-u

Je tam skrátka bordel

Už tento piatok sa v rámci 25. ročníka akcie Čisté vody, ktorej organizátorom sú Štátne lesy TANAP-u, chystá veľké upratovanie pod hladinou Štrbského, Popradského, Velického a Nového Štrbského plesa. K nim potápači tento rok po prvýkrát pridajú ešte aj lom v popradskej Kvetnici. „Okrem spomínaných štyroch plies, ku ktorým z času na čas pridajú aj iné lokality, potápači počas leta každý rok vyčistia aj ďalšie vysokohorské jazerá. Za štvrťstoročie sa im z tatranských plies a potokov podarilo vytiahnuť dokopy 6 044,5 kg odpadu, celkovo urobili 1 583 ponorov,“ informovala hovorkyňa ŠL Martina Petránová. Rekordným bol rok 2004, keď na breh vyniesli až 506 kilogramov odpadu.

„V množstve neporiadku dominuje Štrbské pleso, ktoré je aj najviac navštevované a okolo ktorého bola najväčšia výstavba, z vysokohorských plies všetky tie, kde sú v blízkosti chaty,“ konštatoval Pavol Kráľ, koordinátor akcie za Štátne lesy TANAP-u.

Pod hladinou plies potápači lovia najmä smeti z ruksakov turistov či odpad, ktorý tam skončil po stavebných prácach. Na breh však vytiahli aj také kuriozity, ako sú napríklad historické svietniky, kuchynský riad, hokejové bránky, sedačka z električky, železná kopija, veslá z čias Rakúsko-Uhorska, ratrak či gátrové píly na rezanie ľadu, ktorý zo Štrbského Plesa kedysi vozili aj do reštaurácií v Pešti. „Za štvrťstoročie potápači vykonali kus práce a môžem s potešením povedať, že neporiadku z tatranských plies výrazne ubudlo. Z roka na rok je ho menej a verím, že sa dočkáme času, keď na brehu už len skonštatujeme, že pod hladinou nič nebolo,“ dodal koordinátor podujatia, ktoré tento rok oslavuje 25 rokov.

Zdroj: Štátne lesy TANAP-u

Pod vodou je iný svet

Okrem samotného čistenia potápači chatám pomáhajú i pri údržbe ich zariadení, predovšetkým vodovodov, ktoré sú umiestnené v plesách. Nápomocní sú aj pri vedeckých projektoch.

„Pod hladinou Štrbského plesa dokonca pílili ručnou pílou spadnutý strom, z ktorého odoberali vzorku na určenie dĺžky jeho pobytu vo vode,“ konkretizuje Pavol Kráľ.

Nezanedbateľný nie je ani monitoring jednotlivých plies. „Počas festivalu sa každý rok a vo vysokohorskom prostredí v rámci akcie Čisté vody v oblakoch v priemere raz za päť rokov prekontroluje stav jazera a zaregistrujú prípadné zmeny. Na základe toho už boli zistené a zverejnené viaceré nové zistenia. Či už z oblasti flóry, fauny, hydrológie, alebo geomorfológie. A vznikli tiež viaceré filmové dokumenty,“ uzavrel koordinátor akcie.

Štatistiky:

  • 6 044,5 kg odpadu vytiahli doteraz potápači počas akcií Čisté vody a Čisté vody v oblakoch
  • 5495,5 kg odpadu vyniesli na breh len z tatranských plies
  • 5 355 kg odpadu vylovili počas festivalovej akcie Čisté vody, toto číslo zahŕňa aj Račkov potok (363 kg) a lokality mimo územia TANAP-u (186 kg)
  • 689,5 kg odpadu zniesli počas akcie Čisté vody v oblakoch, v rámci ktorej od roku 2005 čistia potápači aj ďalšie, vyššie položené tatranské plesá
Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM