Peter Handzuš Správy

Pribudlo, nepribudlo? Budú vedieť, keď kamzíky spočítajú

Spočítaním budú zisťovať počet kamzíkov žijúcich v Tatranskom národnom parku. V zmysle programu starostlivosti o zver v tomto vzácnom území ho organizujú v dňoch 22. a 23. októbra Štátne lesy TANAPu.

Ilustračný obrázok k článku Pribudlo, nepribudlo? Budú vedieť, keď kamzíky spočítajú
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

V takmer šesťdesiatich lokalitách desiatich ochranných obvodov od Zverovky až po Tatranskú Javorinu, bude kamzíky spočítavať takmer stovka zamestnancov Štátnych lesov TANAPu. Tak ako každoročne v spolupráci s Tatrzanskim Parkom Narodowym na poľskej strane Tatier, Správou TANAPu, ktorá bude spočítavať kamzíky v liptovskej časti Tatier, mestom Spišská Belá a Lesmi mesta Kežmarok.

Jesenným spočítaním zaznamenáva správca územia kmeňový stav kamzičej populácie pred zimou. Počas vlaňajšieho jesenného spočítania v Tatrách narátali 1096 kamzíkov. Na slovenskej strane Tatier 810 a 286 na poľskej strane, z toho sa v čase spočítania páslo 134 mláďat v slovenských a 43 mláďat v poľských Tatrách.

Počas viac ako päťdesiatročného sledovania kamzičej populácie zaznamenali Štátne lesy TANAPu najmenej kamzíkov koncom 90-tych rokov minulého storočia, kedy ich početnosť v tomto území klesla pod 200 jedincov. Najpočetnejšie stáda sa v národnom parku pásavali v rokoch 1964 až 1965, kedy na tatranských svahoch napočítali až do tisíc kamzíkov.

Kamzíky pod Veľkou Svišťovkou
23
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM