Rastislav Búgel Rôzne

PRIESKUM: Vysokoškolákov stojí najmenej štúdium v Nitre

Čísla, ktoré vám pomôžu sa zorientovať. Je na svete prieskum, vďaka ktorému sa vie, kde vysokoškoláci minú na náklady spojené so štúdiom najviac a kde najmenej. Najlacnejšou je pre poslucháčov podľa prieskumu Slovenská poľnohospodárska univerzita v N

„Zisťovali sme, na ktorých verejných vysokých školách budú mať študenti počas prvého ročníka denného štúdia najvyššie finančné náklady spojené so štúdiom,“ povedal autor stránky Študentské financie Patrik Lučan. Na prvých troch priečkach sa umiestnili univerzity v Trenčíne a Bratislave.

Najlacnejšou je podľa prieskumu Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, kde študent zaplatí ročne 1078 eur. Naopak, najviac stojí štúdium na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka v Trenčíne, a to 1506 eur ročne. Za ňou skončila Ekonomická univerzita v Bratislave s nákladmi na štúdium vo výške 1485 eur ročne a tretia najdrahšia je Univerzita Komenského v Bratislave s 1447 eurami.

**„Do rebríčka nebola zaradená štátna Akadémia ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši, keďže štúdium je spojené s výkonom profesionálnej vojenskej služby a náklady študentov v plnom rozsahu hradí štát,“ **vysvetlil Lučan.

Pri výpočte nákladov sa vychádzalo z modelového príkladu prváka, ktorý študuje na vysokej škole dennou formou, je ubytovaný v internáte, využíva služby verejnej dopravy a jedenkrát za deň sa stravuje v univerzitnej jedálni. Náklady sa vzťahujú na celý akademický rok, teda desať mesiacov. Do prieskumu boli započítané položky ako poplatok za prijímacie konanie, poplatok za vydanie preukazu ISIC, ubytovanie v internáte, obedy v školskej jedálni a cestovné mestskou hromadnou dopravou.

Viac informácií zo študentského života [link=http://www­.student24.sk/clan­ky?all]sa dozviete TU![/link] ;) nitra24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM