Peter Handzuš Krimi

Prílišné zaťaženie snehovej pokrývky môže zapríčiniť lavínové zosuvy

Vo všetkých pohoriach Slovenska trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o aktuálnej situácii informoval Milan Lizuch, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS) v

Pravdepodobnosť uvoľnenia lavín môže nebezpečne zvýšiť prípadné dostatočne veľké mechanické zaťaženie snehovej pokrývky extrémne strmých svahov so sklonom nad 40 stupňov. SLP HZS nepredpokladá ani dnes zosuv veľkých spontánnych lavín.
Dnes ráno bolo na horách zamračené, miestami hmlisto alebo snežilo. Na východe Vysokých Tatier bolo takmer jasno. Trvá chladné počasie. Teplota vzduchu sa pohybovala od –20 do –7 stupňov Celzia. „Vietor sa v noci utíšil. Ráno fúkal na hrebeňoch mierny až čerstvý vietor severných smerov s rýchlosťou do 40 km/h,“ spresnil Lizuch.
Za uplynulých 24 hodín pripadlo do 15 cm, počas posledných dvoch dní do 30 cm nového prachového snehu. Silný vietor rozmiestnil snehovú pokrývku nerovnomerne. V žľaboch sa nachádzajú menej stabilné snehové dosky a náveje. Horské hrebene a chrbty sú na mnohých miestach vyfúkané až na tvrdý podklad. V prípade trvalejšieho sneženia SLP HZS upozorňuje na stúpajúcu tendenciu lavínového nebezpečenstva.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM