Martin Sýkora Rôzne

Primátor Mokoš rokoval s ministerkou Matečnou o prevode pozemkov

Prevod pozemkov pre účel budovania cyklotrás bola hlavnou témou rokovaní primátora mesta Vysoké Tatry Jána Mokoša a ministerky Gabriely Matečnej.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Mokoš rokoval s ministerkou Matečnou o prevode pozemkov
Zdroj: Dnes24.sk

Podmienka pre fondy z EÚ

Mesto Vysoké Tatry sa už viac ako rok snaží o prevod časti pozemkov, ktoré sú vo vlastníctve štátu, do majetku mesta. V celkovej výmere ide len o necelé pol percento pozemkov štátu, ktoré sú momentálne v správe Štátnych lesov TANAP-u (922 684 m² zo 188 743 014 m²). Cieľom mesta je realizácia verejnoprospešných stavieb a lepšia starostlivosť o verejné priestranstvá.

„Pre našich občanov i návštevníkov Tatier by sme radi vybudovali cyklochodník Tatranská Lomnica – Tatranská kotlina, cez medzinárodný projekt INTERREG. Rovnako máme záujem o výstavbu piatich kontajnerových stojísk na zber separovaného odpadu. Keďže chceme na tieto projekty žiadať financie z fondov EÚ, potrebujeme preukázať vlastníctvo pozemkov, na ktorých sa má stavať," vysvetlil primátor Ján Mokoš.

Zdroj: TASR

Pozemky ako kompenzácia

Mesto Vysoké Tatry sa nachádza na chránenom území Tatranského národného parku, z čoho mu vyplývajú viaceré obmedzenia a zákonné povinnosti. Dôsledkom toho je aj ročná strata príjmov mestského rozpočtu o približne 850-tisíc eur, ktorú spôsobuje oslobodenie od dane z nehnuteľností.

Ako kompenzáciu za špecifický štatút mesta Vysoké Tatry žiada vedenie mestskej samosprávy bezplatný prevod pozemkov z vlastníctva štátu do vlastníctva mesta. Samospráva následne prevezme povinnosť starostlivosti o prevedené verejné priestranstvá a bude môcť realizovať niektoré verejnoprospešné investície do tohto majetku v záujme zlepšenia úrovne služieb pre cestovný ruch na území Vysokých Tatier.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM