Monika Vengrínová Rôzne

Primátor si zmapoval spotrebu energií a tým to nekončí: Ako podľa Švagerka vie Poprad ušetriť množstvo peňazí?

Školy a iné mestské budovy nie sú v ideálnom technickom stave. Mesto sa preto rozhodlo zistiť ich skutočný stav, sledovať ich a na základe toho sa pustiť do riešenia problémov. Takýmto spôsobom chce ušetriť nemálo finančných prostriedkov na energiách.

Ilustračný obrázok k článku Primátor si zmapoval spotrebu energií a tým to nekončí: Ako podľa Švagerka vie Poprad ušetriť množstvo peňazí?
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Ako ekonóm som si zmapoval spotrebu energií, teda vody a plynu v budovách patriacich mestu. Máme i historické údaje z našich škôl. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli pasportizovať všetky mestské budovy a ušetriť množstvo peňazí a využiť ich zmysluplnejšie. Myslím si, že budúcnosť šetrenia je práve v šetrení energií,“ uviedol primátor mesta Poprad Jozef Švagerko.

Pasportizácia teda, podľa jeho slov, znamená zmeranie skutočného stavu, jeho sledovanie a následné vylepšovanie, ktoré zahŕňa výmenu okien, zatepľovanie budov a pod. Ako objasnil viceprimátor Pavol Gašper, zatiaľ na popradských školách nie sú hotové ani strechy. Len na riešenie ich havarijných stavov radnica potrebuje viac ako trištvrte milióna eur. „Až keď to budeme mať hotové, môžeme uvažovať o vyššom štandarde, ako je spomínaná výmena okien, zateplenie budov a pod,“ objasnil Gašper.

Energetické audity zatiaľ prebehli na Základnej škole Jarná a Základnej škole Letná. Podľa viceprimátora Igora Wzoša by každá škola mohla pri minimálnych nákladoch ušetriť aj päťtisíc eur. Pri deviatich základných a dvanástich materských školách, plus ďalších približne desiatich mestských budovách by tak bolo množstvo ušetrených financií, podľa viceprimátora, obrovské.

"Ten potenciál šetrenia je naozaj veľmi veľký. Aktuálne by sme sa chceli zapojiť do výzvy na zatepľovanie verejných budov, ktorá by mala vyjsť a veríme, že sa nám do konca roka podarí urobiť aspoň tri-štryri projekty. Tým pádom musíme konať veľmi dynamicky, aby sme stihli aj nevyhnutné stavebné povolenia,“ uvažuje Wzoš.

Mesto chce takisto sledovať havarijné stavy a vykonať revízie, aby sa zistilo, aké zariadenia sa v jednotlivých budovách nachádzajú a ako sa využívajú. Podľa primátora je tak napríklad v budove Mestského úradu kotolňa z roku 1982, ktorá potrebuje nevyhnutnú rekonštrukciu, aby sa dalo šetriť. Práve mestský úrad je pilotnou budovou v rámci pasportizácie, na ktorej sa už, podľa kompetentných pracuje, a na základe výsledkov bude vypracovaná kompletná ponuka.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM