Martin Sýkora Správy

Problém s dopravou v Bachledovej doline pomôže vyriešiť samospráva

Mesto Spišská Belá prenajme lyžiarskemu stredisku v Bachledovej doline svoje pozemky na vybudovanie parkoviska za symbolickú sumu, obyvatelia za to získajú výhody.

Ilustračný obrázok k článku Problém s dopravou v Bachledovej doline pomôže vyriešiť samospráva
Zdroj: pixabay.com

Po otvorení Chodníka korunami stromov vlani v septembri tam totiž nastal veľký problém s parkovaním osobných áut a s dopravou na štátnej ceste v Ždiari. Tvorili sa tam kolóny a doprava bola často najmä počas víkendu paralyzovaná. „Spoločnosť Immobau ako prevádzkovateľ chodníka sa na nás obrátila s požiadavkou o prenájom pozemku, súčasného lesného skladu na začiatku Ždiaru v lokalite zvanej Poľko,“ uviedol primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak.

Vybudovanie záchytného parkoviska

Ide o plochu veľkú približne 2200 metrov štvorcových a vybudovať by sa tu malo záchytné parkovisko, ktoré bude v prevádzke bezplatne. Poslanci Spišskej Belej schválili prenájom pozemku na 15 rokov za jedno euro ročne. „Ako protihodnotu za týchto podmienok obyvatelia Spišskej Belej získajú určité výhody v tomto stredisku cestovného ruchu počas celej doby trvania nájmu. Jednak budú mať polovičnú zľavu na sezónne skipasy a mesto každoročne dostane pre obyvateľov 1000 voľných vstupeniek na Chodník korunami stromov vrátane lanovky,“ zdôraznil Bieľak s tým, že uvedené výhody budú platiť až po podpise nájomnej zmluvy a o spôsobe ich využívania bude radnica včas informovať.

Foto: Peter Handzuš

Obojstranne výhodná dohoda

Nájomca sa zároveň zaviazal, že vybuduje náhradný lesný sklad pre potreby mestských lesov Spišská Belá na svoje náklady podľa požiadaviek mesta. Prevádzkovateľ zároveň musí garantovať prejazdnosť cez navrhované parkovisko pre účely potreby mesta, resp. mestských lesov a cyklotrasy Tatranská Kotlina – Ždiar. Zároveň bude musieť zabezpečiť údržbu prístupovej cesty.

„Na tomto mieste bude projektovaných približne 300 parkovacích miest. V súčasnosti môžu návštevníci využívať parkoviská z troch prístupových strán do strediska Bachledka Ski & Sun. Priamo v Bachledovej doline je k dispozícii približne 500 parkovacích miest. Lyžiarom smerujúcich do strediska zo Zamaguria odporúčame využiť prístup z Malej Frankovej, kde sa priamo pod svahom v tesnej blízkosti vleku nachádza odstavná plocha s kapacitou asi 100 áut. Kapacitu približne 50 áut má parkovisko pod svahom v obci Jezersko,“ uviedla marketingová manažérka strediska Martina Múdra. Prevádzkovateľ všetkým dovolenkárom tráviacim pobyt v Jezersku a Ždiari odporúča využiť aj služby skibusu, ktorý premáva z obce kyvadlovo a zdarma ľudí prepraví až priamo do Bachledovej doliny.

„Je to najjednoduchší spôsob, ako sa do strediska pohodlne dostať, nehľadať parkovanie a užiť si lyžovačku či prechádzku v korunách stromov,“ zdôraznila Múdra.

Ďalšie parkoviská v stredisku budovať neplánujú. Prevádzkovateľ verí, že sa podarí udržiavať aj naďalej spoluprácu s vlastníkmi parkovísk v Ždiari a dohodnúť sa na využívaní týchto plôch aj do budúcna. „Predpokladáme, že vďaka týmto krokom bude parkovanie v stredisku dostatočne zabezpečené. Urobili sme rôzne opatrenia, aby sa situácia z jesene už neopakovala. Neočakávame, že ešte dôjde k tak vysokej nárazovej návštevnosti, ako to bolo po otvorení Chodníka korunami stromov,“ uzatvára Múdra.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM