Správy

Prví poslovia jari zavítali už aj do Tatier: Po dlhej zime príroda začína čarovať

Po dlhých mesiacoch zimy sa už aj v oblasti Tatier začínajú objavovať prvé kvety. Medzi tradičných poslov jari patrí podľa ochranárov lyžičník pyrenejský, ktorý sa vyskytuje iba v jedinej lokalite v rámci územnej pôsobnosti Správy Tatranského národného parku (TANAP).

Ilustračný obrázok k článku Prví poslovia jari zavítali už aj do Tatier: Po dlhej zime príroda začína čarovať
Zdroj: Facebook.com/Správa mestskej zelene v Košiciach

Botanička Blažena Sedláková upozornila, že ide o významný druh, na Slovensku ho poznali vo Veľkej Fatre, v minulosti aj v Slovenskom raji.

Posledný záznam na území TANAP-u pochádza z roku 1966. V roku 2014 bol opätovne zaznamenaný jeho výskyt v prameniskových spoločenstvách na vápnitom substráte v podhorskom stupni. Lyžičník pyrenejský kvitne skoro na jar, už koncom apríla je prameniskový svah so silne vyzrážanými minerálnymi látkami bohato pokrytý bielymi kvetmi,“ ozrejmila Sedláková.

Z rodu cochlearia evidujú ochranári aj druhú skupinu populácie rozdielneho druhu – lyžičník tatranský, ktorý je považovaný za tatranský endemit s výskytom na poľskej aj slovenskej strane Tatier. „Osídľuje vysokohorské prameniská, mokré sutiny, vlhké skalné štrbiny od subalpínskeho až po subniválny stupeň. Kvitne v letnom období,“ dodáva botanička.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM