Tlačové správy

Prví slalomári z Británie v Alpách, či nápad Holanďanov: Prekvapivé fakty o zimných športoch

Dnes už berieme lyžovanie alebo korčuľovanie za príjemnú formu oddychu. Kým však zimné športy dospeli do terajšej podoby, ubehlo more času.

Ilustračný obrázok k článku Prví slalomári z Británie v Alpách, či nápad Holanďanov: Prekvapivé fakty o zimných športoch
17
Galéria

Lyžovanie

Vedeli ste, že počiatky lyžovania sa tradujú až do roku 3000 pred n. letopočtom? Nie je to však to tradičné lyžovanie na ktoré sme zvyknutý dnes. Išlo skôr o spôsob ako sa dopravovať z miesta na miesto rýchlejšie počas zimy. Je tomu však len okolo 100 rokov odkedy sa z lyžovania stala rekreácia.

Keď začali ľudia lyžovať pre zábavu rozhodli sa, že jedným z dobrých spôsobov ako stráviť čas na svahu je skúšať jazdiť z kopca čo najrýchlejšie.

Neverili by ste, ale boli to práve Briti, ktorí v Alpách ako prví skúšali rýchlu jazdu a vytvorili základy pre lyžiarsky slalom.

Dnes už máme na výber a môžeme sa rozhodnúť aký typ lyžovania preferujeme. A ako ste na tom vy? Preferujete byť rekreačným lyžiarom, obľubuje rýchlu jazdu s prekážkami ako slalomár, alebo sa neviete nabažiť čerstvého snehu a radšej si zalyžujete v čerstvom prašane ako freerider, či skialpinista?

Snowboardovanie

Dnešná čoraz viac obľúbenejší variant ako si užiť zimu na svahu je práve snowboard. Nie každý má však odvahu na to pripnúť si obe nohy na jednu „dosku“ a spustiť sa dole svahom.

Snowborad je však len výsledkom pokusu v roku 1965, kedy prví lyžiari experimentovali spojením dvoch lyží vedľa seba.

Odvážna myšlienka v tom čase. Nevieme si ani predstaviť tie udivené pohľady verejnosti v čase, keď to skúšali. Predchodcom snowboardu bol „snurfer“, keď postupom času vytvorili dokonalejšiu verziu pozostávajúcu zo skejboardu, ktorý mal namiesto koliesok krátku lyžu, až do dnešnej podoby.

Bežecké lyžovanie

Ďalší so spôsobov ako stráviť zimu na lyžiach. Ide o veľmi zdraviu prospešný šport. Zapájate takmer všetky svalové partie a šetríte kĺby. Ideálny typ športu po Vianociach pre tých, ktorí sa prejedli vianočných perníčkov.

Nielen že je pohyb na bežkách prospešný pre vaše kĺby, šetrí aj vašu peňaženku nakoľko ide o pomerne lacný šport.

Bežkovanie začalo skôr ako rekreačné lyžovanie a rozlišuje sa do troch typov klasické, korčuľovanie a turistika.

Korčuľovanie

Prvý korčuliari a teda aj priekopníci tohto športu si na svoje zimné topánky pripevňovali mierne obrúsené kosti zvierat, pomocou ktorých sa následne pohybovali po ľade. Nebolo to ani tak korčuľovanie ako skôr kĺzanie sa po ľade, čo bolo v tom čase aj dosť nebezpečný typ športu.

Až niekedy okolo 13. storočia prišli Holanďania s nápadom použiť namiesto kostí oceľ.

Pomohli tento šport urobiť bezpečnejším a zároveň aj atraktívnejším pre širokú verejnosť.

A ako trávite čas v zime vy? Obľubujete niektorý zo spomínaných zimných športov, alebo si práve len plánujete niečo nové skúsiť? Budeme radi, ak vám budeme môcť pomôcť a poradiť s výberom vybavenia a oblečenia pre daný zimný šport.

Sme R2sport OUTLET & BAZÁR, ktorý sa venuje predaju zimného vybavenia a oblečenia na všetky vyššie spomínané športy. Našou nespornou výhodou je náš široký výber športového vybavenia, odborný prístup a skúsenosti s ktorými sa radi podelíme. Postaráme sa a pripravíme Vaše lyže aby ste sa mohli bezpečne a pohodlne lyžovať.

Ponúkame kvalitný SKI SERVIS ktorý je neodmysliteľnou súčasťou bezpečnej lyžovačky. Bonusom navyše sú naše férové ceny, ktoré potešia a nezaťažia rozpočet. Môžete Nás navštíviť v našej kamennej predajni na ulici Hraničnej 4480 v Poprade alebo aj na internete na stránke www.r2sport.sk kde nájde všetko potrebné o nás ako kontakt, adresu a prehľad tovaru, ktorý ponúkame.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy.

Zdroj: r2sport
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM