Monika Gécziová Rôzne

Prvý transport žien a dievčat do Auschwitzu: V Poprade sa spomínalo na peklo na Zemi

Uplynulo 77 rokov odvtedy, ako do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau odišiel z popradskej železničnej stanice prvý transport s tisíckou mladých žien a dievčat. Na rovnakom mieste sa aj tento rok spomínalo.

Zdroj: Dnes24.sk

25. marca si pietnou spomienkou pripomíname výročie odchodu prvého vlaku s tisíckou mladých židovských žien a dievčat zo železničnej stanice v Poprade do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Prvý vlak vyrazil zo stanice večer 25. marca 1942 o dvadsiatej hodine dvadsiatej minúte a v dobytčích vagónoch sa tiesnili mladé ženy a dievčatá nevediac, že sa vezú takmer na istú smrť.

„Pred 77 rokmi z tohto miesta odišiel prvý vlak do koncentračného tábora Auschwitz, ktorý sa od toho momentu stal peklom na Zemi a Slovensko, ako aj celá Európa sa ponorili do hlbokej tmy,“ prihovoril sa prítomným na železničnej stanici Poprad veľvyslanec Izraela na Slovensku Zvi Aviner Vapni, ktorý zdôraznil, že ak si túto hroznú udalosť histórie nebudeme pripomínať, môže sa zopakovať, pretože, podľa jeho názoru, mladá generácia o tom nevie dosť: „Môžeme to vidieť na tom, že v prezidentských voľbách až 25% voličov podporilo kandidátov, ktorí sa nebránia tomu, že popierajú holokaust alebo majú antisemitské prejavy. Nikdy nemôžeme dovoliť, aby sa táto história zopakovala“.

O zabránení opakovaniu tejto neskutočne smutnej časti našej histórie hovorila aj ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková, ktorá pripomenula, že už medzi nami nie je veľa živých pamätníkov týchto tragických udalostí a čochvíľa nebude žiadny: „Ostanú len mramorové pamätníky a pomníky, ktoré by nám po dlhé roky mali pripomínať, prečo sme tu, prečo by k nim mali chodiť mladí ľudia a deti a prečo by si mali pripomínať túto tragédiu histórie, dokonale sa s ňou oboznámiť a zabrániť jej opakovaniu v budúcnosti“.

Ako uviedol riaditeľ Múzea Židovskej kultúry na Slovensku Pavol Mešťan, to, čo sa udialo, nebolo namierené len proti Židom, ale práve oni boli umiestnení na najnižšej priečke tohto pekla. A to, čo nacisti dosiahli, nebolo len poníženie Židov, ale aj ich samotných, pretože klesli na najnižšiu priečku ľudskosti. „Nacistická ríša sa rozplynula do ničoty, zanechala za sebou len jedinú spomienku – trosky koncentračných táborov. A ja zdôrazňujem, táto genocída by sa mohla opakovať. Možno nie v tej istej podobe, ale vo veľmi podobnej a neexistuje spôsob, ako určiť, kto budú nabudúce Židia a kto vrahovia,“ dodal na záver Mešťan.

Spomienka na prvý transport do Auschwitzu z Popradu
54
Galéria
Foto: Monika Gécziová
Zdroj: Facebook
Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM