Martin Sýkora Iné športy

Psíkovia súťažili o ceny: Medzinárodné halové preteky v poslušnosti

11. novembra organizoval Športový a kynologický klub CANISLOG v Poprade kynologické preteky v športe Obedience. V medzinárodnej konkurencii nechýbala kvalita.

Ilustračný obrázok k článku Psíkovia súťažili o ceny: Medzinárodné halové preteky v poslušnosti
Foto: Jozef Olearčin

V krytej hale v Hrabušiciach sa opäť pretekalo v medzinárodných kategóriách stupňov 1 – 3, keď tretí stupeň je jeho kráľovskou najťažšou skúškou. Pri začiatočníkoch sa nekladie dôraz veľmi na presnosť, ale na celkovú súhru psovoda a psa. V tejto kategórii sa najlepšie darilo 11-ročnej Simonke Vaškej s kóliou Colin. Najmladším účastníkom medzi začiatočníkmi bol 9-ročný Jakub Leštach s nemeckou ovčiačkou Yzabell Eqidius.

Najviac obsadenou kategóriou bola tá pre začiatočníkov OBZ, kde si najlepšie počínala Košičanka Dagmar Hajdeckerová a jej anglická kokeršpanielka Illay Solar Valley. „Kategória OBZ je zaujímavá v tom, že psíkovia už musia pracovať presnejšie, majú mnohé cviky, ktoré nadväzujú na vyššie skúšky. Samozrejme už aj psovod musí byť presnejší a pracuje bez výrazných pomocí,“ ozrejmil Jozef Olearčin, ktorý posudzoval kategóriu šteniatok a OBZ.

Medzinárodné halové  kynologické preteky 11/2017
7
Galéria
Foto: Jozef Olearčin

Do kategórie OB1 nastúpilo 9 psovodov a rôzna paleta psov. Na prvom mieste skončila Dáša Lučivjanská a austrálska kelpi Aristoctratic Dingo Te Salutant so známkou výborne. Práca vo väčšej diváckej kulise dala zabrať nejednému psovodovi a štvornohému zverencovi. „Čím ďalej si k nám nachádzajú cestu aj reprezentanti z Poľska, ktorý obsadili kompletne kategóriu OB2. Táto kategória sa posudzuje už veľmi prísne, čo aj bolo vidieť na bodových výsledkoch a ostrom oku rozhodkyne Gerlinde Dobler z Nemecka, ktorá posudzovala kategórie OB1 až OB3,“ vysvetlil Olearčin. Gerlinda Dobler nie je len uznávaný rozhodca výkonu psov, ale aj špičkový psovod. Minulý rok sa stala víťazom a majstrom sveta nemeckých ovčiakov a tento rok víťazom Nemecka v kategórii OB3. Prvé miesto obsadila Anna Butryn z Nového Sonču s austrálskym ovčiakom Myriad Slick As a Whistle.

Bolo nesmierne motivujúce hľadieť na dokonalosť súhry psovodov v najvyššej kategórii Obedience 3, kde sa predstavil aj domáci reprezentant – minuloročný víťaz svetového pohára v Nemecku v kategórii OB2 Jozef Olearčin a jeho nemecký ovčiak Kris Canislog, ktorí aj kategóriu so známkou výborná vyhrali. A ako predskokan v kategórii OB3 sa nám predstavila Majsterka sveta belgických ovčiakov Agnieszka Leszcynska s Gandym. „Spleť plemien bola nádherná a určite sme si všimli aj krížencov zväčša zachránených z útulkov. Preto netreba váhať pracovať s akýmkoľvek psíkom,“ uzavrel Olearčin.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM