Martin Sýkora Samospráva

Radnica chce zmodernizovať učebne na popradských základných školách

Samospráva Popradu spracovala projekt na modernizáciu deviatich učební na základných školách. Radnica chce žiadať o nenávratný finančný príspevok.

Ilustračný obrázok k článku Radnica chce zmodernizovať učebne na popradských základných školách
Foto: Katarína Oravská

Mestskí poslanci na štvrtkovom (18. 5.) mimoriadne zvolanom zasadnutí mestského zastupiteľstva v Poprade schválili návrhy na predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok (NFP) pre školské zariadenia. Na deväť učební je celková suma predpokladaných oprávnených kapitálových výdavkov vyčíslená na viac ako 325 469 eur, spolufinancovanie mesta predstavuje sumu 18 900 eur.

Výzvu na predkladanie žiadostí o NFP vyhlásilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. „Tieto odborné učebne by mali žiakom výrazne pomôcť čo najlepšie sa pripraviť na budúce potreby trhu práce. Tie budú výrazne odlišné od tých dnešných, a preto na to musíme naše školy dobre pripraviť už dnes,“ povedal viceprimátor Popradu Igor Wzoš. Mesto chce prostredníctvom výzvy získať financie na obnovu deviatich školských zariadení.

Išlo by o obnovu jazykových a polytechnických učební, miestností, kde sa vyučuje fyzika a zmodernizovanie učební informačno-komunikačných technológii.

„Najvyššiu sumu chce mesto získať pre Spojenú školu na Letnej ulici, ide o vyše 64 690 eur. Obnovu polytechnickej učebne vo výške vyše 3234 eur by mesto financovalo z vlastných zdrojov,“ priblížila vedúca strategického rozvojového manažmentu na Mestskom úrade v Poprade Marta Kurpašová.

V prípade, že by mesto uspelo, modernizáciou by prešli učebne na základných školách (ZŠ) s materskými školami (MŠ) na Jarnej, Komenského, Dostojevského, Tajovského a Francisciho ulici v Poprade. Obnovy by sa dočkala aj jazyková učebňa na ZŠ s MŠ na Vagonárskej ulici v mestskej časti Veľká, učebňa informačno–komunikačných technológii na ZŠ s MŠ na Scherfelovej ulici tiež v mestskej časti Veľká. Mesto by chcelo zmodernizovať aj učebňu fyziky na ZŠ s MŠ na Koperníkovej ulici v mestskej časti Matejovce.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM