Martin Sýkora Rôzne

Radosť pre cyklistov: Začne sa s výstavbou cyklotrás v celkovej dĺžke 5,1 km

Pôjde o 3-kilometrový úsek z Tatranskej Kotliny smerom na Ždiar a 2,1-kilometrovú cyklotrať od mestskej časti Strážky v smere na Spišskú Belú.

Ilustračný obrázok k článku Radosť pre cyklistov: Začne sa s výstavbou cyklotrás v celkovej dĺžke 5,1 km
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto spustilo verejné obstarávanie na výber zhotoviteľa stavby. Projekt je financovaný zo zdrojov Európskej únie (EÚ). Na tento zámer je pre Spišskú Belú vyčlenených viac ako 669 018 eur. Z rozpočtu mesta ide o sumu 34 295 eur.

Samospráva sa zamýšľa aj nad výstavbou ďalších cyklotrás. Ako povedal primátor Štefan Bieľak, spolu s ďalšími členmi Združenia Euroregión Tatry plánuje pripraviť tretiu etapu projektu. „Malo by ísť o spoločný cezhraničný slovensko-poľský projekt, ktorého vedúcim partnerom bude zoskupenie Ezús Tatry, tak ako v prípade projektu druhej etapy,“ vysvetlil.

Samospráva by chcela vybudovať dva úseky v celkovej dĺžke 3,8 km.

Prvá časť by smerovala zo Spišskej Belej do mestskej časti Strážky, konkrétne od baliarní, až k miestu, kde je umiestnený kríž. Ide o 2,1-kilometrový úsek. Trasa v ďalšom úseku Spišská Belá – Slovenská Ves by sa začínala pri súčasnej cyklotrase na Tatranskú Kotlinu a viedla by k belianskemu vodojemu v smere na Slovenskú Ves, teda po rieku Biela, v dĺžke zhruba 1,7 kilometra.

Podľa slov primátora sa mestu už podarilo získať pozemky pod týmito úsekmi cyklotrás. „Mesto sa stalo ich stopercentným vlastníkom od marca tohto roka. Považujem to za veľký úspech, bez toho by sme o ďalších cyklotrasách mohli len snívať,“ uviedol Bieľak. Spišská Belá by chcela projekt podať koncom tohto roka s cieľom získať financie z programu slovensko-poľskej cezhraničnej spolupráce.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM