Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Ak bude pekný Bartolomej, na peknú jeseň máme nádej

Dnešná pranostika znie: Ak bude pekný Bartolomej, na peknú jeseň máme nádej. Meniny má Bartolomej. Prevažne polooblačno. Teploty 23 až 28 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Ak bude pekný Bartolomej, na peknú jeseň máme nádej
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 13 až 10 a najvyššie denné 25 až 28 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 12 až 7 a najvyššie denné 23 až 27 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 12 až 8 a najvyššie denné 23 až 27 stupňov C.

Meniny má Bartolomej

Bartolomej je novozákonné meno hebrejského pôvodu a v preklade znamená „Talmajov syn“. Mužov s týmto menom stretávame u nás iba výnimočne a oslovujeme ich Barto, Berco.

Bartolomejovia majú meniny 24. augusta. Sú to muži, ktorí všetko prekonajú. Vyjadrujú sa veľmi otvorene. Sú niekedy vzťahovační a majú výraznú sebadôverou.

Ako školopovinní sú často neposední a nesústredení, rodičia majú čo robiť, aby na nich dohliadli a usmernili ich.

Bartolomejov vábia dobrodružné cesty, preto vyhľadávajú prácu napríklad v exotických krajinách. Majú aj umelecké sklony.

Ich citový život je rýchly a búrlivý. Potrebujú určitý čas, kým dozrejú.

Životaschopnosť Bartolomejov je dobrá, horšie je to s pravidelným a racionálnym stravovaním. Ovplyvňuje ich planéta Slnko. Šťastné farby Bartolomeja sú žltá a medená. Ochranné rastliny nechtík a rumanček, ochranné kamene granát a jantár.

Stalo sa doma

1304 – Uhorský kráľ Karol I. Róbert uzavrel v Bratislave spolu s viacerými barónmi a prelátmi spojenectvo s rakúskym a štajerským vojvodom Rudolfom III.

1924 – Uskutočnilo sa prvé po slovensky spievané predstavenie v Opere Slovenského národného divadla (SND). Spevoherný súbor SND uviedol Kaukliara u Matky božej od francúzskeho skladateľa Julesa Masseneta.

1951 – Ján Chryzostom Korec bol tajne vysvätený za biskupa.

2008 – Skončilo sa obdobie dobrovoľného duálneho zobrazovania cien tovarov a služieb, ktoré sa začalo vyhlásením konverzného kurzu slovenskej koruny 8. júla 2008. Zobrazenie cien v korunách aj eurách bolo od tohto dátumu povinné.

Stalo sa vo svete

410 – Vizigótsky kráľ Alarich so svojimi bojovníkmi dobyl Rím.

1542 – Španielsky conquistador Francisco de Orellana dosiahol po sedemmesačnej plavbe na rieke Amazon pobrežie Atlantického oceánu a ako prvý preplával celý tok tejto rieky.

1853 – George Crum, šéfkuchár reštaurácie v Saratoga Springs, štát New York (USA), po prvý raz ponúkol svojmu hosťovi vypražené tenké zemiakové čipsy.

1968 – Na atole Mururoa v južnom Tichom oceáne testovalo Francúzsko svoju prvú vodíkovú bombu.

1991 – Michail Gorbačov odstúpil z funkcie generálneho tajomníka ÚV Komunistickej strany Sovietskeho zväzu (KSSZ).

1991 – Ukrajina deklarovala nezávislosť od Sovietskeho zväzu.

Skladba dňa

1951 – sa v Nitre narodil Ján Baláž, slovenský gitarista, spevák a skladateľ. Je jedným zo zakladajúcich členov skupiny Modus. Od roku 1981 spolu s Jožom Rážom a Vašom Patejdlom patrí k základnej zostave kapely Elán. Ján Baláž od 7 rokov navštevoval ľudovú školu umenia, odbor husle, od 14 rokov sa učil hrať na gitaru. Ovláda aj hru na trumpetu a pištoľový trombón. V 17 rokoch bol spoluzakladateľom skupiny Modus, v roku 2014 obnovil pôsobenie v tejto skupine.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM