Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Čaká nás slnečná a horúca streda, meniny má Beáta

Pranostika na dnes vraví: Jestli je leto mokré, býva v budúcom roku drahota. Meniny má Beáta. Slnečno, ojedinele búrky. Teploty 29 až 34 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Čaká nás slnečná a horúca streda, meniny má Beáta
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 20 až 17 a najvyššie denné 31 až 34 stupňov C.

Stred: slnečno, možnosť búrky, najnižšie ranné teploty 19 až 14 a najvyššie denné 29 až 33 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 19 až 15 a najvyššie denné 29 až 33 stupňov C.

Meniny má Beáta

Ženské meno Beáta má latinský pôvod a jeho význam je „blažená, šťastná“. Nositeľky tohto dnes na Slovensku menej rozšíreného mena oslovujeme Bea, Bejka, Beátka. Meniny majú 28. júna.

Beáty skrývajú svoje pocity a názory. Rady si v nich najprv urobia poriadok, až potom s nimi vyjdú na povrch. Beáty sú najmä objektívne.

Ak sa niekomu podarí zasiahnuť ich na citlivom mieste, ich reakcie sú rozohnené. Veľmi rady ovládajú svoje okolie. Ženská intuícia im napovie, ako konať v rôznych situáciách. Beátky dokážu vyriešiť každý problém. Sú tiež pozornými hostiteľkami a mnohé z nich príkladnými gazdinkami.

Svojho partnera si Beáty vyberajú dôsledne. Uvedomujú si, že je to prakticky jediný človek, ktorý pozná ich slabé stránky.

Obľúbené farby týchto žien sú oranžová a zelená, ochranné rastliny čakanka a saturejka, ochranné kamene jaspis a nefrit.

Stalo sa doma

1763 – Komárno a Bratislavu postihlo zemetrasenie, pri ktorom sa zrútilo 279 budov a zahynulo asi 63 ľudí.

1905 – Narodila sa vo Vrbici spisovateľka a prekladateľka MÁRIA RÁZUSOVÁ-MARTÁKOVÁ. Pracovala v redakcii Slniečka, zostavovala učebnice a čítanky pre najmenších. Zomrela 5.8.1964.

1919 – Narodil sa v Senici kardiochirurg IVAN ŠIMKOVIC, ktorý sa zaslúžil o vznik a rozvoj kardiochirurgie na Slovensku. Zomrel 26.10.2007.

1927 – Narodil sa v Martine-Vrútkach filmový režisér a dokumentarista LADISLAV KUDELKA, ktorého najznámejším filmom je Čas, ktorý žijeme. Zomrel 15.2.1986.

2000 – Prezidenta SR Rudolfa Schustera v kritickom stave letecky prepravili na kliniku v rakúskom Innsbrucku.

2010 – Slovenská futbalová reprezentácia ukončila svoju púť pri premiérovej účasti na MS v osemfinále, kde ju po výsledku 1:2 vyradil neskorší finalista Holandsko.

Stalo sa vo svete

1914 – V Sarajeve bol spáchaný atentát na následníka rakúsko-uhorského trónu Františka Ferdinanda d'Este. Atentát spáchal člen srbského vojensko-vlasteneckého spolku Čierna ruka Gavrilo Princip. Atentát sa stal zámienkou na vypuknutie prvej svetovej vojny.

1919 – V Zrkadlovej sieni Versailleského paláca vo Francúzsku bola podpísaná mierová zmluva medzi spojeneckými dohodovými štátmi a porazeným Nemeckom.

1939 – Americká letecká spoločnosť Pan American World Airways otvorila pravidelnú osobnú dopravu cez južný Atlantik.

1948 – Vylúčením Zväzu komunistov Juhoslávie z komunistického Informačného byra vyvrcholil politicko-ideologický konflikt medzi Juhosláviou a ZSSR.

1948 – Japonský ostrov Hondo postihlo zemetrasenie, pri ktorom zahynulo 5000 ľudí a ďalších 400.000 zostalo bez prístrešia.

1981 – Zahynulo 74 iránskych politikov (vrátane najvyššieho sudcu Jatolláha Beheštího, štyroch ministrov, 6 námestníkov ministrov a 22 poslancov) pri bombovom útoku na centrálu Islamskej republikovej strany v Teheráne.

1996 – Turecký prezident Sulejman Demirel vymenoval prvú moslimami vedenú vládu v krajine po 73 rokoch.

Skladba dňa

1943 – Narodila sa v Žiline jazzová speváčka HELENA BLEHÁROVÁ.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM