Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Koniec víkendu má byť opäť mrazivý, meninový oslávenec je Vojtech

Dnešná pranostika vraví: "Na Vojtecha (bude) pekná potecha" .Meniny má Vojtech. V nedeľu polooblačno až oblačno, prehánky. Teploty 7 až 12 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Koniec víkendu má byť opäť mrazivý, meninový oslávenec je Vojtech
Zdroj: TASR

Západ: polooblačno až oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 4 až 1 a najvyššie denné 9 až 12 stupňov C.

Stred: polooblačno až oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 3 až –2 a najvyššie denné 7 až 11 stupňov C.

Východ: polooblačno až oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 3 až –1 a najvyššie denné 7 až 11 stupňov C.

Meniny má Vojtech

Mužské meno Vojtech má slovanský pôvod a znamená „tešiteľ vojska“. Nositeľov tohto na Slovensku menej častého mena oslovujeme aj Vojto, Vojtko.

Vojtechovia, ktorí majú meniny 23. apríla, sú prívetiví, rozumní a taktní ľudia. Ako chobotnica, ich totemové zviera, aj oni sú neustále v strehu. Vo svojej profesii sú svedomití, výkonní a tvoriví. Radi sa angažujú vo verejnom alebo politickom živote.

Zdravie Vojtechov je pevné. Menšie problémy môžu mať však so žalúdkom. Ovplyvňuje ich planéta Saturn. Ich šťastné farby sú čierna a zelená. Ochranná rastlina kostihoj, ochranné kamene achát, zafír a opál.

Stalo sa doma

1983 – Narodila sa v Poprade úspešná tenistka a Fed-Cupová reprezentantka DANIELA HANTUCHOVÁ.

1987 – Zomrela v Bratislave maliarka MÁRIA MEDVECKÁ, ktorá bola členkou tvorivej skupiny Život a predstaviteľkou realistickej orientácie v slovenskom výtvarnom umení 20. storočia. Narodila sa 11.10.1914.

1996 – Vo Vojenskom výcvikovom priestore Kežmarok-Záľubica došlo v dôsledku nedbalosti k nešťastiu, na následky ktorého zomrelo päť vojakov a ďalších 13 utrpelo ťažké popáleniny.

2006 – Strana Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) podpísala dohodu o spolupráci s piatimi odborovými zväzmi. Strana sa v nej zaviazala, že ak sa po voľbách dostane do vlády, bude presadzovať témy, myšlienky a projekty, ktoré sú dlhodobo blízke odborovým zväzom.

1430 – Pri Trnave sa začala tzv. trojitá bitka s husitami, ktorá trvala do 28.4.

1991 – Predsedníctvo Slovenskej národnej rady (SNR) odvolalo z funkcie predsedu vlády Vladimíra Mečiara a vymenovalo Jána Čarnogurského. Ten vo funkcii zotrval do 24.6.1992, keď sa po parlamentných voľbách V. Mečiar opäť stal premiérom SR.

1994 – Vznikla nová strana na politickej scéne Demokratická únia Slovenska (DÚS), ktorej predsedom sa stal Jozef Moravčík a prvým podpredsedom Milan Kňažko.

Stalo sa vo svete

2012 – Holandský premiér Mark Rutte a jeho vláda rezignovali po tom, ako sa nepodarilo dosiahnuť dohodu na znižovaní výdavkov v súlade s novými pravidlami v eurozóne. Rutte sa stretol s holandskou kráľovnou Beatrix, ktorá jeho demisiu prijala.

2013 – Francúzsky parlament definitívne schválil zákon, ktorý umožní homosexuálnym párom okrem uzatvárania manželstiev tiež adoptovať si deti.

1969 – Súd v Los Angeles (USA) odsúdil na trest smrti v plynovej komore Sirhána Bišara Sirhána, ktorý zavraždil senátora Roberta Kennedyho.

1990 – Predseda čínskej vlády Li Pcheng navštívil ZSSR. Bola to prvá oficiálna návšteva čínskeho lídra v ZSSR od roku 1964.

1999 – Viac ako 10 osôb zahynulo pri útoku Severoatlantickej aliancie na budovu srbskej štátnej televízie RTS v centre Belehradu, ďalších 18 žurnalistov a technikov bolo zranených.

2010 – Grécko oficiálne požiadalo o aktiváciu mechanizmu finančnej pomoci EÚ a Medzinárodného menového fondu (MMF).

Skladba dňa

1936 – Roy Orbison (rodený Roy Kelton Orbison), Vernon, Texas, USA, spevák, gitarista a skladateľ.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM