Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Mikuláš k nám zavíta aj s ranným mrázikom výrazne pod nulou

Dnešný deň urobí veľkú radosť najmä najmenším, ktorí si nájdu sladké prekvapenie. Pranostika hovorí: Na svätého Mikuláša už je všetka zima naša.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Mikuláš k nám zavíta aj s ranným mrázikom výrazne pod nulou
Zdroj: TASR

Západ: Najnižšie ranné teploty –5 až –8, neskôr jasno až polojasno. Popoludní od severu postupne pribúdanie oblačnosti. Najvyššia denná teplota 2 až 5 st. Severozápadný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

Stred: Najnižšie ranné teploty –6 až –11, jasno až polojasno. V priebehu dňa od severu postupne pribúdanie oblačnosti a k večeru ojedinele slabé sneženie. Ráno a dopoludnia ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota 1 až 5 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo –4 st. Slabý vietor.

Východ: Najnižšie ranné teploty –6 až –10, neskôr polojasno. V priebehu dňa od severu postupne pribúdanie oblačnosti a neskôr ojedinele slabé sneženie. Ráno a dopoludnia miestami hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota –1 až +3 st. Slabý vietor.

Meniny má Mikuláš

Mužské meno Mikuláš pochádza z gréčtiny a v preklade znamená „víťaz“. Jeden z najviac uctievaných kresťanských svätcov bol biskup menom Mikuláš, o ktorom sa šíria mnohé historky a legendy.

Dominantnými vlastnosťami Mikuláša sú vôľa, aktivita, mravnosť a dynamizmus. Keď Mikulášovia za niečím idú, nič ich nezastaví. Emotívne sú menej výrazní, svoje reakcie vedia ovládať. Nie je ľahké v niečom im odporovať.

Mikulášovia sú väčšinou na vedúcich postoch, či už v politike, priemysle, obchode. Sú to inteligentní muži. Hoci pôsobia ako vážnejší a konzervatívni, v skutočnosti sú pôžitkári, ktorí majú radi pohodlie.

Stalo sa doma

1774 – Rakúsko-uhorská panovníčka Mária Terézia vydala Všeobecný školský poriadok, na základe ktorého sa školy stali štátnymi a zaviedla sa povinná školská dochádzka pre deti od šesť do 12 rokov.

1950 – Zomrel v Olomouci (Česko) lekár, pedagóg (profesor na Lekárskej fakulte UK v Bratislave) a politik Vavro Šrobár, ktorý sa do slovenského politického života zapojil na začiatku 20. storočia. Bol prívržencom Tomáša Garriguea Masaryka a hlavná osobnosť hlasistického hnutia.

Stalo sa vo svete

1492 – Krištof Kolumbus objavil ostrov Haiti, založil tam španielsku osadu a oblasť nazval Hispaniola.

1877 – Vyšlo prvé číslo amerického denníka Washington Post.

Skladba dňa

Narodil sa Ulf Gunnar Ekberg (197), člen skupiny Ace Of Base. Táto disko-popová formácia vznikla v Göteborgu v roku 1990. V máji 1993 mali v rebríčku prvý veľký hit, skladbu All That She Wants, ktorá sa dostala na prvé miesto v Anglicku aj nemecky hovoriacich štátoch Európy. V novembri 1993 vydali prvý album Happy Nation.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM