Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Mrazy, keď v decembri ochabnú, znamenajú zimu zlú. Meniny má Judita

Dnešná pranostika hovorí: "Mrazy, keď v decembri ochabnú, znamenajú zimu zlú". Meniny má Judita. Polooblačno až oblačno a ojedinele hmla. Teploty -1 až 4 stupne C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Mrazy, keď v decembri ochabnú, znamenajú zimu zlú. Meniny má Judita
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty –2 až –5 a najvyššie denné 1 až 4 stupne C.

Stred: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty –3 až –8 a najvyššie denné –1 až 3 stupne C.

Východ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty –3 až –7 a najvyššie denné –1 až 3 stupne C.

Meniny má Judita

Ženské meno Judita má hebrejský pôvod a v preklade znamená „hebrejka“. Nositeľky tohto starozákonného biblického a na Slovensku menej početného mena oslovujeme Juditka, Jud, Judka.

Judity, ktoré majú meniny 19. decembra, pôsobia odvážne. Rady udržiavajú kontakty so známymi a vedia ich aj šikovne využiť. Svoje správanie majú takmer vždy pod kontrolou, sú uvážlivé.

Od najútlejšieho detstva túžia po úspechu a poznatkoch. I preto sa z nich stávajú dobré študentky. Tvrdo idú za svojimi predstavami. Keď si niečo vezmú do hlavy, urobia všetko, aby to aj zrealizovali. Väčšinou si vyberú zamestnanie, v ktorom môžu viesť tím ľudí.

Priateľkám sa Juditky zdôverujú málo. V dospelosti nepodľahnú ľahko citovým vzplanutiam.

V podstate majú skvelé zdravie, mali by sa však vyhýbať intelektuálnej preťaženosti a potravinám, z ktorých sa priveľmi priberá.

Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Šťastné farby Judity sú tyrkysová, zelená a biela. Ochranné rastliny valeriána a čakanka, ochranné kamene citrín a zafír.

Stalo sa doma

1863 – Narodil sa v Liptovskom Jáne kritickorealistický spisovateľ a publicista JÁN ČAJAK, autor románu Rodina Rovesných a noviel Pred oltárom či Z povinnosti. V roku 1919 založil slovenské gymnázium v Báčskom Petrovci, kde pôsobil aj ako predseda literárneho a národopisného odboru Matice slovenskej vo vtedajšej Juhoslávii. Zomrel 29.5.1944.

1876 – Narodil sa v Martine redaktor, divadelný ochotnícky herec MILOŠ PIETOR, vedúci martinského Slovenského spevokolu a redaktor Národného hlásnika. Zomrel 19.7.1914.

1911 – Narodil sa v Trnave hudobný skladateľ, klavirista a dirigent KAROL ELBERT, autor populárnych piesní Maličká slzička, alebo Do zajtra čakaj. Zložil aj niekoľko operiet – napríklad Z prístavu do prístavu, či Do videnia, láska. Zomrel 20.11.1997.

1918 – V ČSR bol prijatý zákon o osemhodinovom pracovnom čase.

1925 – Narodil sa v Staškove herec ĽUDOVÍT KRONER, brat známeho herca Jozefa Kronera. Zomrel v roku 2000.

Stalo sa vo svete

1854 – Allen Wilson z Connecticutu dostal patent na zdokonalený šijací stroj.

1946 – Vo vietnamskom Hanoji sa začal ozbrojený konflikt medzi ľavicovými skupinami Vietminh a francúzskou okupačnou armádou, ktorý sa skončil až ženevskými dohodami z júla 1954.

1950 – NATO oznámilo, že do čela pripravovaných európskych ozbrojených síl vymenovalo amerického generála Dwighta Eisenhowera.

1958 – Američanom sa podarilo dopraviť na obežnú dráhu Zeme prvý telekomunikačný satelit Score.

1965 – Charles de Gaulle sa stal opäť francúzskym prezidentom.

1972 – Návratom kozmickej lode Apollo-17 sa skončil americký program vysielania ľudí na Mesiac.

Skladba dňa

1911 – Narodil sa v Trnave hudobný skladateľ, klavirista a dirigent KAROL ELBERT, autor populárnych piesní Maličká slzička, alebo Do zajtra čakaj. Zložil aj niekoľko operiet – napríklad Z prístavu do prístavu, či Do videnia, láska. Zomrel 20.11.1997.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM