Prokop Slováček Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Na svätého Huberta ide teplo do čerta. A naozaj pôjde

Pranostiku o počasí jednoznačne potvrdzuje dnešná predpoveď. Spomenieme si na cestu do praveku, pána Baedekra, oslavuje aj podprsenka.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Na svätého Huberta ide teplo do čerta. A naozaj pôjde
Zdroj: TASR

Počasie

Polooblačno až oblačno, na severe ojedinele snehové prehánky. Teploty 4 až 9 stupňov budú rovnaké pre celé územie Slovenska. Vo výške 1000 m očakávajú meteorológovia prevažne oblačno a snehové prehánky. Najnižšia ranná teplota –1 a najvyššia denná 2 stupne.

Oslavuje Hubert

Meno má nemecký pôvod a v preklade znamená „duchaplný“. Na Slovensku je svätý Hubert aj patrónom poľovníkov. Hubertovia sú trpezliví, vytrvalí a šetrní.

Často sa zapájajú do spoločenského života a radi prikladajú ruky k dielu. Neváhajú osobne sa angažovať za dobrú vec. Niekedy prejavia svoju tvrdohlavosť. Priatelia sú pre nich posvätní, horšie si rozumejú s nežným pohlavím. Ťažko vyjadrujú svoje pocity. Potrebujú veľa porozumenia a lásky, aby dokázali svoju naoko flegmatickú lásku prejaviť.

Stalo sa doma

1956 – Začalo vysielať Televízne štúdio v Bratislave ako samostatná organizačná jednotka Československej televízie.

2002 – Slovenské tenistky (Janette Husárová, Daniela Hantuchová, Henrieta Nagyová, Martina Suchá) sa prvýkrát v histórii stali víťazkami Pohára federácie. Vo finále 40. ročníka prestížnej súťaže družstiev v Maspalomas rozhodli o triumfe nad domácim Španielskom.

Zdroj: internet

Stalo sa vo svete

1801 – Narodil sa nemecký cestovateľ a vydavateľ KARL BAEDEKER, ktorý vydal prvý Baedeker – príručku pre cestovateľov. Zomrel 4.10.1859.

1910 – Narodil sa český filmový tvorca animovaných a hraných filmov, režisér a scenárista KAREL ZEMAN. Medzi jeho najznámejšie filmy patria napríklad: Cesta do pravěku, Vynález zkázy, Baron Prášil. Zomrel 5.4.1989.

2005 – Zomrela nemecká módna podnikateľka AENNE BURDOVÁ, „matka“ módnej značky Burda. Narodila sa 28.7.1909.

1914 – Američanka Mary Phelps Jacobsová dostala patent na podprsenku. 1957 – Vypustili druhú sovietsku umelú družicu Zeme Sputnik 2 so psom Lajkou na palube. Lajka ako prvá živá bytosť prekonala zemskú príťažlivosť.

Skladba dňa

V roku 1961 sa narodil Berco Balogh. V roku 1987 získal bronzovú Bratislavskú lýru za skladbu Milionár, rok nato zlatú lýru za pieseň Farbami dýcha noc.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM