Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Od posledného letu lietadla Concord ubehlo 15 rokov

Pranostika na dnes hovorí: "Aký je deň Kataríny, taký je január, aký je deň po Kataríne, taký má byť február." Meniny oslavuje Kornel. Zamračené, občasný dážď a vo vyšších polohách sneženie. Teploty 3 až 8 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Od posledného letu lietadla Concord ubehlo 15 rokov
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 6 až 3 a najvyššie denné 5 až 8 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 5 až 0 a najvyššie denné 3 až 7 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 5 až 1 a najvyššie denné 3 až 7 stupňov C.

Meniny má Kornel

Mužské meno Kornel má latinský pôvod a je odvodené zo slova cornu, ktoré znamená „roh“. S nositeľmi tohto krstného mena sa na Slovensku stretávame len výnimočne.

Kornelovia, ktorí majú meniny 26. novembra, sú ťažko poznateľní. Prejavujú sa ako priami a súťaživí muži. Vedú intenzívny život. Dokážu sa bez zábran zveriť so svojimi problémami a radi komunikujú s ľuďmi.

V školských laviciach sú Kornelovia výmyselníci, ktorí pripravia profesorom nejednu „horúcu“ chvíľu.

Keď chcú niekomu čosi povedať, povedia to z mosta doprosta. Neraz svojimi reakciami prekvapia okolie. Vedia, čo chcú, a väčšinou to aj dosiahnu.

Kornelovia sú vitálni. Sú náchylní na úrazy. Vyhýbať by sa mali mastným a sladkým jedlám.

Stalo sa doma

1820 – V Bratislave koncertoval vtedy ešte len deväťročný Franz Liszt.

1921 – Na pôde Národného zhromaždenia ČSR vystúpili poslanci SĽS na čele s Andrejom Hlinkom zo spoločného klubu Československej strany ľudovej. Vytvorili vlastný klub, čo znamenalo, že sa prvý raz na parlamentnej pôde objavila samostatná slovenská politická strana.

1995 – V Rajeckej Lesnej bol sprístupnený Slovenský betlehem – unikátne rezbárske dielo Jozefa Pekaru.

2002 – Slovenský režisér Matej Mináč získal v americkom New Yorku prestížnu cenu International Emmy Award v kategórii dokumentárnych filmov za snímku Sila ľudskosti – Nicholas Winton.

Stalo sa vo svete

1346 – Karol IV. bol v Bonne korunovaný na kráľa Svätej ríše rímskej.

1812 – Začala sa (trvala do 28.11.) pri rieke Berezina bitka ruských vojsk s Napoleonovou armádou, ktorá pri ústupe z Moskvy utrpela zdrvujúcu porážku.

1832 – V americkom New Yorku dali do prevádzky prvú konskú mestskú železnicu na svete Harlem Railway.

1922 – Howard Carter a Lord Carnarvon vstúpili do hrobky faraóna Tutanchamona.

1940 – Nacisti postavili okolo varšavského geta múr, v ktorom izolovali 500.000 židov.

1962 – Uskutočnilo sa prvé nahrávanie britskej hudobnej skupiny Beatles pod týmto názvom.

2001 – Nepálsky kráľ Gjanéndra rozhodol o nasadení armády štátu proti maoistickým povstalcom, ktorí bojovali za zvrhnutie monarchie.

2003 – Uskutočnil sa posledný let lietadla Concord. Z londýnskeho letiska Heathrow odletelo do Filtonu v Anglicku, kde je vystavené ako muzeálny exponát.

2005 – Japonská vesmírna sonda Hajabusa úspešne pristála na asteroide Itokawa a odobrala vzorky.

2008 – V indickom meste Bombaj/Mumbaj sa začala (trvali do 28.11.) séria bombových teroristických útokov, pri ktorých zahynulo spolu 175 ľudí, vrátane 26 cudzincov a aj deviatich útočníkov. Terčom sa stali viaceré miesta, kde sa často zdržiavajú západní turisti a podnikatelia. Zasiahnutá bola hlavná železničná stanica, hotel Trident Oberoi a Tádž Mahál, kaviareň Café Leopold, obytný dom Nariman v ortodoxnej židovskej štvrti a nemocnica.

Skladba dňa

1973 – zomrel John Rostill (*16.júna 1942, Birmingham), basový gitarista, člen legendárnej skupiny Shadows. Úspech získali spolu so spevákom Cliffom Richardom ako sprievodná skupina aj ako samostatná inštrumentálna skupina. Veľmi úspešné pre Shadows boli 60. roky, v anglickej hitparáde mali od júla 1960 do apríla 1967 celkom 25 skladieb, z nich päť na prvej pozícii, boli nimi Apache, Kon-Tiki, Wonderful Land, Dance On a Foot Tapper. Ich tvorbu dokumentuje dnes viac ako 35 vydaných albumov a kompilácií. John Rostill zomrel tragicky v domácom štúdiu po zásahu elektrickým prúdom z poškodenej gitarovej zvukovej aparatúry, stalo sa to 26. novembra 1973, Rostill mal 31 rokov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM