Lucia Lauková Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Piatok prinesie dážď a ochladenie, meniny má Galina

Pranostika na dnes hovorí: Roj, ktorý sa v máji rojí, za plný voz sena stojí, v júni rojenie nestojí za zvonenie. Meniny má Galina. Prevažne zamračené, na väčšine územia občasný dážď. Teploty 12 až 17 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Piatok prinesie dážď a ochladenie, meniny má Galina
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 10 až 7 a najvyššie denné 14 až 17 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 9 až 4 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 9 až 5 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Meniny má Galina

Pôvod ženského mena Galina je buď grécky, potom v preklade znamená „bezvetrie“, alebo latinský, a vtedy znamená „sliepka“. Nositeľky tohto na slovenskom území málo rozšíreného mena oslovujeme Galinka, Galka.

Galiny, ktoré oslavujú meniny 3. mája, nemajú jednoduchú povahu. Raz-dva sa rozkohútia, veď nie nadarmo je kohút ich zvieracím totemom. Sú plné intuície a pôvabu, ale aj panovačné a neprístupné.

Galiny chcú byť vždy a všade prvé. Dokážu si získať ľudí okolo seba a veľmi dobre sa cítia v spoločnosti výstredných osobností. Neraz vedú neusporiadaný, priam bláznivý život. Majú pevnú vôľu a neuveriteľné šťastie. Dlho odolávajú únave.

Ich obľúbené farby sú svetlomodrá, ružová a žltá, ochranné rastliny prvosienka a rebarbora, ochranné kamene opál a citrín.

Stalo sa doma

1843 – V Maduniciach vypukol požiar, pri ktorom utrpel Ján Hollý ťažké popáleniny, v dôsledku ktorých stratil zrak.

1919 – V Bratislave založili 1. československý športový klub, ktorý vznikol zásluhou policajného kapitána Richarda Brunnera.

2008 – Šachista Sergej Movsesian obsadil na Majstrovstvách Európy (ME) v bulharskom Plovdive 2. miesto a pre Slovenskú republiku (SR) získal striebornú medailu.

2008 – Slováka Ľubomíra Kotlebu zaradili v Madride medzi piatich najlepších basketbalových rozhodcov päťdesiatročia na starom kontinente. Rozhodcom Medzinárodnej basketbalovej federácie (Fédération internationale de basket-ball – FIBA) bol v rokoch 1975–1989.

2012 – Expremiérka (2010–2012) Slovenskej republiky (SR) Iveta Radičová opustila rady Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie – Demokratickej strany (SDKÚ-DS).

2018 – Zvláštnu cenu, ktorú Akadémia Axela Springera v Berlíne udelila in memoriam zavraždenému slovenskému investigatívnemu novinárovi Jánovi Kuciakovi, si v Berlíne prevzali žurnalistova sestra Mária a Peter Bárdy, šéfredaktor internetového portálu Aktuality.sk, pre ktorý Kuciak pracoval. Stalo sa tak pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače.

Stalo sa vo svete

1494 – Taliansky moreplavec v službách Španielska – Krištof Kolumbus objavil dnešnú Jamajku.

1791 – Poľský tzv. štvorročný snem prijal za panovania kráľa Stanislava II. Poniatowského modernú pokrokovú ústavu. Bola to prvá písaná ústava v Európe.

1965 – Kambodža prerušila diplomatické styky s USA.

1978 – Americkou spoločnosťou Digital Equipment Corporation bol poslaný prvý nevyžiadaný hromadný reklamný e-mail, neskôr známy ako spam, do všetkých e-mailových schránok ARPANETu (predchodcu dnešného Internetu) na západnom pobreží Spojených štátov americký (USA).

1979 – Líderka v parlamentných voľbách víťaznej Konzervatívnej strany (Conservative Party) Margaret Thatcherová sa stala prvou ženou, ktorá zasadla na post predsedu vlády v Spojenom kráľovstve. Premiérkou bola do roku 1990.

1986 – Na letisku v srílanskej Kolambe vybuchla bomba v lietadle tamojšej leteckej spoločnosti Air Lanka so 128 cestujúcimi na palube, zahynulo 20 osôb.

1994 – Parlamentné voľby v Holandsku vyhrala Strana práce.

2001 – Juhoslovanský súd doručil Medzinárodnému trestnému tribunálu pre bývalú Juhosláviu (International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia – ICTY) obžalobu Slobodana Miloševiča z vojnových zločinov, ktorý sa v tom čase nachádzal vo väzbe v Belehrade a obvinenie neakceptoval. Neskôr ho previezli do väzby v sídle ICTY v Haagu. Pred ICTY predstúpil v júni 2001. Od roku 2002 viedol tribunál proti Miloševičovi doslova maratónsky proces, usvedčiť ho však žalobcovia už nestihli, zomrel 11.3.2006 na zlyhanie srdca.

2018 – Separatistická organizácia Baskicko a jeho sloboda (ETA) zverejnila otvorený list adresovaný Baskom, v ktorom oznámila ukončenie svojej ozbrojenej i politickej kampane. Ozbrojený konflikt trval zhruba 40 rokov a stál v Španielsku životy viac než 800 ľudí.

Skladba dňa

1995, Celeste Rizvana Buckingham, Zürich, Švajčiarsko, speváčka. Do troch rokov žila na Aljaške, potom sa jej rodina presťahovala na Slovensko. Bola finalistkou druhej série Českej a Slovenskej SuperStar. V apríli 2012 vydala debutový album Don't Look Back. V poslednom ročníku ankety Slávik za rok 2012 bola objavom roka a zároveň striebornou slávicou. Získala ocenenie OTO za rok 2013 a 2014 v kategórii speváčka roka. V novembri 2013 vydala druhý album Where I Belong. Bola porotkyňou slovensko-českej verzie súťaže X Factor. Hrala princeznú v slovenskej filmovej rozprávke Láska na vlásku. V novembri 2015 vydala EP platňu So Far So Good. Bola nominovaná na ocenenie Krištáľové krídlo 2016, za rok 2017 toto ocenenie v kategórii Rock, pop, jazz aj získala. V decembri 2016 vydala CD a DVD The Best Of Celeste. V novembri 2017 vychádza nový album Bare. Celeste je jednou z interpretov benefičnej akcie Hudba bez bariér. Vo februári 2018 hosťovala v skladbe Na srdci českej skupiny Slza.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM