Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Piatok prinesie teploty do 7 stupňov, oslavujú Zoje

Pranostika na dnes hovorí: "Keď je suchý február, mokrý je august." Meniny oslavuje Zoja. Premenlivá oblačnosť a na severe snehové prehánky. Teploty 2 až 7 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Piatok prinesie teploty do 7 stupňov, oslavujú Zoje
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Západ: premenlivá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 0 až –3 a najvyššie denné 4 až 7 stupňov C.

Stred: premenlivá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty –1 až –6 a najvyššie denné 2 až 6 stupňov C.

Východ: premenlivá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty –1 až –5 a najvyššie denné 2 až 6 stupňov C.

Meniny má Zoja

Zoja je ruskou podobou ženského gréckeho mena Zoé, ktoré v preklade znamená „život“. S menom Zoja sa na Slovensku stretávame ojedinele, no ak predsa, oslovujeme nositeľky Zojka, Zoji, Zojinka, Zojuška. Meniny oslavujú 8. februára.

Pod odmeraným zovňajškom Zojky sa skrýva veľmi nežné stvorenie. Nositeľky mena Zoja sú aj sentimentálne a svojbytné. Často z obavy, že sa budú javiť ako detinské, potláčajú prejavy lásky voči svojim blízkym. Priateľstvo Zojky je dojemné, pevné, úzkostlivé aj panovačné súčasne. S tým sa spája aj ich silný zmysel pre rodinu, ktorá pre ne veľa znamená.

Stalo sa doma

1627 – V Banskej Štiavnici sa uskutočnil prvý úspešný pokus o rozpojovanie hornín strelným (pušným) prachom. Odstrel urobil Gašpar Weindl.

1791 – Uhorský snem prijal zákon rozširujúci slobody nekatolíkov, ktorý sa týkal hlavne evanjelického školstva a umožňoval zakladanie škôl vyššieho typu, či štúdium v zahraničí bez dovtedajšieho schvaľovania.

1936 – Predseda vlády Československej republiky (ČSR) Milan Hodža začal rokovanie v Paríži (Francúzsko) o pláne na spoluprácu podunajských štátov a vytvorení systému kolektívnej bezpečnosti.

1970 – Na majstrovstvách Európy (ME) v Leningrade (dnes Petrohrad) získal Ondrej Nepela zlatú medailu.

1993 – Na Slovensku začala platiť nová mena: Slovenská koruna (Sk). Po zavedení eura 1. januára 2009 prestala platiť. Ako zákonné platidlo pri hotovostných peňažných platbách zanikla až 17. januára 2009 (po skončení tzv. duálneho obehu).

2006 – Vláda Slovenskej republiky (SR) schválila návrh ústavného zákona o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR. Termín predčasných parlamentných volieb bol stanovený na 17.6.2006.

2013 – Matej Valuch, zadržiavaný v Iráne pre údajnú špionáž, bol prepustený z iránskeho väzenia a úspešne sa vrátil na Slovensko. Informoval šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) spoločne so samotným Valuchom, ktorý zdôraznil, že nie je v žiadnom prípade špión. Iránske úrady zatkli Slováka v januári 2013 pre podozrenie zo špionáže.

2017 – Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) zvolili za verejnú ochrankyňu práv Máriu Patakyovú.

Stalo sa vo svete

1517 – Kapitán Francisco Hernandez de Cordoba, španielsky dobrodruh a moreplavec, objavil Mexiko.

1904 – Prekvapivým útokom japonských vojenských plavidiel na ruskú eskadru sa začala rusko-japonská vojna.

1915 – V americkom Los Angeles sa uskutočnila premiéra amerického filmu Zrodenie národa, režiséra Davida Warka Griffitha, ktorý stál na strane Južanov. Černosi sú v ňom vykreslení ako ľudia konajúci inštinktívne, ktorí potrebujú usmernenie, avšak aj napriek mohutným protestom protirasistických organizácií mal film na tú dobu obrovský finančný úspech.

1922 – V USA nainštalovali v Bielom dome vo Washingtone rozhlasový prijímač.

1924 – V americkom nevadskom štátnom väzení Carson City prvýkrát použili pri poprave plynovú komoru.

1928 – Škótsky technik John Logie Baird uskutočnil prvý krátkovlnný prenos televízneho obrazu medzi britským Londýnom a americkým New Yorkom.

1943 – Červená armáda oslobodila ruské mesto Kursk.

1949 – Za údajnú kontrarevolučnú a vojnovú štváčsku činnosť odsúdili maďarského prímasa a ostrihomského arcibiskupa kardinála Józsefa Mindszentyho na doživotné väzenie.

1963 – V irackom Bagdade sa začal vojenský prevrat organizovaný vojenskou skupinou Socialistickej strany arabskej obrody (Baas). Prevratom bol zvrhnutý a následne popravený iracký premiér Abdul Karím Kásim.

1974 – Tretia posádka amerického kozmického laboratória Skylab (Gerald Carr, Edward Gibson a William Pogue) pristála na Zemi.

1983 – Izraelská vyšetrovacia komisia potvrdila spoluvinu izraelskej vlády na masakri v palestínskych utečeneckých táboroch Sabra a Šatíla. O týždeň na to podal demisiu minister obrany Ariel Šaron.

1992 – Začala sa nová kapitola kozmických letov, keď európsko-americká vesmírna sonda Ulysses po 16-mesačnej ceste priletela k planéte Jupiter.

1993 – Približne 15 kilometrov od iránskeho Teheránu sa zrazilo dopravné lietadlo Tupolev-154 iránskej leteckej spoločnosti Iran Turs so 119 cestujúcimi a 13 členmi posádky na palube so stíhacím bombardérom Suchoj-22, zahynuli dvaja piloti stíhačky a všetky osoby na palube dopravného lietadla.

2001 – Bývalý nemecký kancelár Helmut Kohl prijal návrh prokuratúry v Bonne, ktorá zastavenie proti nemu vedeného vyšetrovania vo veci podozrenia zo sprenevery podmienila zaplatením pokuty vo výške 300.000 nemeckých mariek.

2005 – Ukončenie protiizraelských násilností po viac ako štyroch rokoch palestínskeho povstania (intifády) oznámil na blízkovýchodnom summite v egyptskom Šarm aš-Šajchu palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

  • Britská sólo veslárka Ellen MacArthurová vytvorila svetový rekord v oboplávaní Zeme.

2007 – Prieskumné tímy ruskej spoločnosti Lukoil objavili v Kolumbii ložisko, v ktorom sa nachádzalo asi 100 miliónov barelov ropy.

2009 – Švajčiarski voliči v referende povedali rozhodné „áno“ dohode o rozšírení práva občanov Európskej únie (EÚ) žiť a pracovať vo Švajčiarsku.

2010 – Víťazom 44. edície finále zámorskej ligy amerického futbalu NFL Super Bowl sa stal reprezentant konferencie NFC New Orleans Saints. New Orleans zdolali zástupcu konferencie AFC Indianapolis Colts 31:17. Pre „svätcov“, ktorí vznikli v roku 1967, to bola premiérová účasť v Super Bowle a hneď okorenená triumfom.

2016 – Hráči Denveru Broncos sa stali víťazmi Národnej ligy amerického futbalu (NFL) v sezóne 2015/16. Tím z Colorada ovládol jubilejný 50. ročník Super Bowlu.

Skladba dňa

1977 – Narodil sa Dave Farrell, basový gitarista skupiny Linkin Park. S jednou prestávkou je v skupine od jej založenia v roku 1996. Táto nu metalová formácia vznikla v Agoura Hills v roku 1996. V októbri 2000 vydali debutový album Hybrid Theory, za ktorý dostali platinovú platňu. Hybrid Theory mal byť pôvodne názvom skupiny.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM