Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 107 rokmi objavili Machu Picchu, meniny má Vladimír

Pranostika na dnes znie: Jasná noc a zora pred Jakubom teší hospodárov hojným zrnom. Meniny má Vladimír. Slnečno. Teploty 25 až 30 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 107 rokmi objavili Machu Picchu, meniny má Vladimír
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 18 až 15 a najvyššie denné 27 až 30 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 17 až 12 a najvyššie denné 25 až 29 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 17 až 13 a najvyššie denné 25 až 29 stupňov C.

Meniny má Vladimír

Mužské meno Vladimír má slovanský pôvod a jeho význam je „vládni svetu“, „veľký vládca“. Nositeľov tohto na Slovensku bežne zaužívaného mena oslovujeme Vladko, Vlado a meniny oslavujú 24. júla.

Povahovo sa vyznačujú tým, že potrebujú konať. Neslobodno ich však do niečoho tlačiť.

Sú oddaní a pohotoví. V citovom živote sú Vladimírovia emotívni a obdarení veľkým šarmom. Potrebujú mať pocit, že sú milovaní a chápaní. Radi pomáhajú iným.

Sú vitálni, ich zdravie však priveľmi podlieha psychike. Rýchlo sa unavia a majú sklon k preťaženosti. Ovplyvňuje ich planéta Jupiter. Ich šťastné farby sú modrá, biela a zelená. Ochranné rastliny žihľava, skalnica a šalvia, kamene ametyst a smaragd.

Stalo sa doma

1919 – Národné zhromaždenie ČSR schválilo zákon o založení Katolíckej bohosloveckej fakulty v Bratislave.

1985 – Narodil sa vo Vrútkach husľový virtuóz DALIBOR KARVAY.

1997 – Ústavný súd SR vyniesol verdikt, podľa ktorého NR SR prijatím uznesenia zo dňa 4.12.1996 o ak­ceptovaní vzdania sa funkcie poslanca Františka Gauliedera, ktorý opakovane tvrdil, že sa svojho mandátu nevzdal, porušila jeho ústavné právo. Prípad je známy ako „kauza Gaulieder“.

2011 – Zomrel v Košiciach významný slovenský fyzik VLADIMÍR HAJKO, ktorý založil Katedru fyziky Vysokej školy technickej, terajšej Technickej univerzity v Košiciach, bol jej prorektorom. Narodil sa 3.10.1920.

Stalo sa vo svete

1911 – Americký archeológ Hiram Bingham objavil v Peru legendárne mesto Machu Picchu, známe aj ako Stratené mesto (Inkov), ktoré vytvorili Inkovia na horskom hrebeni nad údolím Urubamba v Peru asi 70 km severne od Cusca. Machu Picchu bolo pravdepodobne kráľovským veľkostatkom a kultovým centrom, ktoré dal vybudovať vládca Inkov Pačakuti v polovici 15. storočia.

1969 – Americkí astronauti z kozmickej lode Apollo 11, ktorí ako prví ľudia pristáli na Mesiaci, sa vrátili bezpečne na Zem.

1997 – Vyklonovali v Edinburghu ovcu Polly, ktorá mala na rozdiel od prvej klonovanej ovce Dolly aj ľudské gény.

2001 – Bulharský parlament schválil bývalého kráľa Simeona II. do funkcie nového premiéra krajiny. Simeon Sakskoburggotski z rodu Sasko-Kobursko-Gothajského je jediným exmonarchom, ktorý sa znovu dostal k moci v postkomunistickej Európe.

2011 – Víťazom 98. ročníka legendárnych cyklistických pretekov Tour de France sa na Elyzejských poliach v Paríži sa stal Cadel Evans, ktorému sa to podarilo ako vôbec prvému Austrálčanovi v histórii.

Skladba dňa

1969 – Jennifer Lopez (rodená Jennifer Lynn Lopez), volaná aj J. Lo, Bronx, New York City, herečka, speváčka, tanečníčka, ale aj módna návrhárka a televízna producentka. V júni 1999 viedla prvýkrát americký rebríček so skladbou If You Had My Love. Zároveň v júni 1999 vydala aj debutový album On the 6. Na svojom konte má osem albumov, ôsmy A.K.A. vyšiel v júni 2014, predchádzajúci siedmy s názvom Love? vydala v apríli 2011. V americkom singlovom TOP 40 rebríčku mala zatiaľ štrnásť skladieb, štyri z nich sa dostali na prvé miesto. V roku 1987 hrala v prvom filme My Little Girl. Od tej doby ich nakrútila viac ako dvadsať. V júni 2004 sa vydala za Marca Anthonyho, 22. februára 2008 sa im narodili dvojčatá Max a Emme. V júni 2011 sa J.Lo a Marc rozišli.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM