Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 206 rokmi sa narodil Samo Chalupka, utorok bude mrazivý

Pranostika na dnes hovorí: "Ak je mráz na sv. Gabriela, bude žatva veselá." Meniny oslavuje Alexander. Do našej oblasti prúdi studený arktický vzduch. Prevažne polooblačno. Teploty -8 až -3 stupne Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 206 rokmi sa narodil Samo Chalupka, utorok bude mrazivý
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty –10 až –13 a najvyššie denné –6 až –3 stupne C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty –11 až –16 a najvyššie denné –8 až –4 stupne C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty –11 až –15 a najvyššie denné –8 až –4 stupne C.

Meniny má Alexander

Mužské meno Alexander má grécky pôvod a v preklade znamená „obranca mužov“. Nositeľov tohto nielen na ruskom území, ale aj na Slovensku zaužívaného mena, oslovujeme väčšinou Alex, Saša. Meniny oslavujú 27. februára.

Na to, aby sme ich dobre pochopili, treba vedieť, že ich totemovým zvieraťom je krab. Napredujú, útočia, cúvajú a „zahrabávajú sa do piesku“. Práve tak sa správajú často aj nositelia mena Alexander, ktorí sú inak väčšinou veľmi atraktívni a svojhlaví. Alexandrovia sú vo svojej podstate nezávislí, aj keď prahnú po rodine, v ktorej nachádzajú lásku a istotu. Títo muži sú inteligentní, výrazne pracovití a prívetiví. Majú spoľahlivú a intenzívnu pamäť. Disponujú riadiacimi schopnosťami, preto sa z nich môžu stať napríklad šéfovia spoločností.

Stalo sa doma

1673 – Uhorský kráľ Leopold I. zrušil uhorskú ústavu a krajinu vyhlásil za provinciu habsburskej monarchie. Za svojho miestodržiteľa vymenoval Johanna Caspara Ampringena.

1872 – Panovník František Jozef I. podpísal živnostenský zákon, ktorý definitívne zrušil cechy, ktoré nahradili tzv. živnostenské spoločenstvá.

1910 – Milan Hodža začal v Budapešti vydávať Slovenský denník.

1945 – Predsedníctvo Slovenskej národnej rady (SNR) vydalo urýchlene nariadenie o konfiškácii pôdy Nemcov, Maďarov a zradcov národa. Nariadenie bolo základom ďalšej pozemkovej reformy.

1946 – V Budapešti uzavreli československo-maďarskú dohodu o vzájomnej výmene obyvateľstva. Slovenskú menšinu v Maďarsku za maďarskú menšinu na Slovensku.

1973 – Na bratislavských majstrovstvách sveta v krasokorčuľovaní získal Ondrej Nepela titul majstra sveta a rozlúčil sa s pretekárskou kariérou.

1998 – V Bratislave podpísali vedúci vládnych delegácií Slovenskej republiky (SR) a Maďarskej republiky (MR) Peter Baco a János Nemcsók návrh textu Rámcovej dohody medzi vládami SR a MR o zásadách realizácie rozsudku Medzinárodného súdneho dvora v Haagu v kauze Sústavy vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros (SVDGN).

1998 – Prezidentom Východoslovenských železiarní (VSŽ) sa stal Július Rezeš, syn bývalého ministra Alexandra Rezeša. Vedenia VSŽ sa ujal tzv. kindermanažment.

2007 – Arcibiskup Ján Sokol priznal, že sa stretával s príslušníkmi ŠtB.

2010 – Členovia SDKÚ-DS si v primárnych voľbách vybrali za volebnú líderku strany Ivetu Radičovú.

Stalo sa v zahraničí

1700 – Angličan William Dampier objavil ostrov juhozápadnej časti Tichého oceánu, ktorý nazvali Nová Británia.

1861 – Vo Varšave (Poľsko) vyvrcholili demonštrácie so zrážkami s ruskými kozákmi a s vojskom, udalosť sa tiež nazýva Varšavský masaker.

1900 – Bola založená britská Labouristická strana.

1932 – Britský fyzik James Chadwick oznámil objavenie tretej elementárnej častice neutrónu (ďalšie sú protón a elektrón).

1933 – V Berlíne zničil požiar budovu nemeckého Ríšskeho snemu (Reichstag).

1939 – Francúzsko a Veľká Británia uznali režim diktátora generála Franca v Španielsku.

1942 – Pri Surabaji v Jávskom mori sa začala veľká námorná bitka medzi Japonskom a spojeneckými vojskami, ktorá sa skončila 1. marca.

1949 – Chaim Weizmann sa stal prvým izraelským prezidentom.

1973 – Indiáni z kmeňa Siouxov obsadili na protest proti zlému zaobchádzaniu a za dosiahnutie reformy indiánskej samosprávy osadu Wounded Knee v Južnej Dakote (USA).

1991 – Pod tlakom masívnych útokov spojeneckých síl sa Iračania stiahli z Kuvajtu. Irak dal OSN na vedomie svoje rozhodnutie prijať požiadavku na reparáciu, vzdať sa nárokov na Kuvajt a prepustiť vojnových zajatcov. Americký prezident George Bush starší ohlásil zastavenie vojenských akcií.

2003 – Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v holandskom Haagu odsúdil bývalú bosnianskosrbskú prezidentku Biljanu Plavšičovú na 11 rokov väzenia za zločiny proti ľudskosti, ktorých sa dopustila počas bosnianskej vojny v rokoch 1992–1995.

2004 – Šoka Asaharu, vodcu zakázanej japonskej sekty Óm Šinrikjó, odsúdil tokijský súd po ôsmich rokoch vlečúceho sa procesu na trest smrti

2008 – Európska komisia (EK) udelila pokutu v rekordnej výške 899 miliónov eur americkému softvérovému gigantu Microsoft, ktorý sa nepodrobil rozhodnutiu belgického Bruselu a neumožnil konkurencii prístup k informáciám o svojom operačnom systéme za rozumnú cenu.

2010 – Takmer 500 ľudí prišlo o život v Čile pri zemetrasení s magnitúdou 8,8 a následnej prívalovej vlne cunami, ktorá sa prehnala Pacifikom. Zemetrasenie patrí medzi najrozsiahlejšie v písomne zaznamenaných dejinách.

2012 – Francúzsky čiernobiely nemý film The Artist získal na 84. ročníku udeľovania Oscarov päť cien americkej Akadémie filmových umení a vied a stal sa tak druhým úspešným nemým filmom od začiatku ich udeľovania. Prvým bola snímka Wings z prvej svetovej vojny, ktorá získala Oscara v roku 1929, kedy sa najvyššie filmové ocenenia udeľovali prvýkrát.

Skladba dňa

1951 – Narodil sa Steve Harley (rodený Stephen Malcolm Ronald Nice), Londýn, zakladateľ a gitarista skupiny Cockney Rebel, založil ju v roku 1973. Ešte v tom roku vydali prvú LP platňu s názvom The Human Menagerie. V máji 1974 mali v singlovom rebríčku prvú skladbu Judy Teen. V roku 1975 sa názov skupiny zmenil na Steve Harley & Cockney Rebel. Vydali šesť albumov, najúspešnejším z nich je The Best Years Of Our Lives z roku 1975, ktorá sa v rebríčku dostala na štvrté miesto. V októbri 2013 vydali koncertný album Birmingham – Live with Orchestra & Choir. V singlovej hitparáde mali šesť piesní. Jedna z nich, Make Me Smile sa vo februári 1975 dostala na prvé miesto. Na sólovej dráhe vydal Steve Harley päť albumov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM