Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 98 rokmi zahynul generál Milan Rastislav Štefánik

S dnešným dňom je spojená pranostika: Svätý Florián úrodu nám chráň. Meniny má Florián. Polooblačno až oblačno a miestami prehánky alebo búrky. Teploty 17 až 22 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 98 rokmi zahynul generál Milan Rastislav Štefánik
Zdroj: TASR

Západ: polooblačno až oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 11 až 8 a najvyššie denné 19 až 22 stupňov C.

Stred: polooblačno až oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 10 až 5 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno a možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 10 až 6 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Meniny má Florián

Mužské meno Florián je latinského pôvodu a v preklade znamená „kvet“. Nositeľov tohto na Slovensku ojedinelého mena oslovujeme Floro, Frolo, Florino, Florinko. Svätec tohto mena je patrónom požiarnikov.

Floriánovia, ktorí oslavujú meniny 4. mája, sú pokojní a trpezliví. Ide viac o pozorovateľov ako filozofov a ak ich pokladáme za pomalých, je to iba preto, lebo zvažujú všetky stránky problému skôr, ako sa vyjadria. Sú to pracanti, ktorí v praxi dospejú k nadpriemerným výsledkom. Veľmi ich priťahuje medicína a príbuzné oblasti. Floriánovia majú životnú silu rozpínavosti tropického dažďového pralesa. Sú milovníkmi všetkého, čo sa týka života, aj keď navonok majú skôr konzervatívne správanie.

Ich obľúbené farby sú zelená, biela a žltá, ochranné rastliny nechtík a podbeľ, ochranné kamene smaragd, zafír a avanturín.

Z nositeľov tohto mena je známy SVÄTÝ FLORIÁN, ktorého sviatok pripadá na 4. mája, najmä ako patrón hasičov, Poľska, Linzu a Horného Rakúska. Ľudia ho vzývali ako mocného ochranu pred ohňom alebo vodou.

Stalo sa doma

1919 – Zahynul tragicky pri svojom prílete na Slovensko v Ivanke pri Dunaji generál, politik, svetoznámy astronóm a autor zdokonalených astronomických prístrojov MILAN RASTISLAV ŠTEFÁNIK, jedna z najvýznamnejších osobností moderných československých a slovenských dejín. Narodil sa 21.7.1880.

1924 – Na vrchu Bradlo nad Brezovou pod Bradlom položili základný kameň mohyly generála Milana Rastislava Štefánika. Autorom návrhu mohyly bol architekt Dušan Jurkovič.

1968 – Československá delegácia (Alexander Dubček, Josef Smrkovský, Oldřich Černík a Vasil Biľak) rokovala s najvyššími sovietskymi straníckymi a vládnymi predstaviteľmi o otázkach ďalšieho rozvoja vzájomných vzťahov.

1969 – V Bratislave zasadal Ústredný výbor Komunistickej strany Slovenska (ÚV KSS). Prvým tajomníkom KSS sa stal Štefan Sádovský a predsedom vlády SSR Peter Colotka.

Stalo sa vo svete

1916 – Nemecký cisár dôrazne zakázal neobmedzenú ponorkovú vojnu, nemecká vláda tak ustúpila pred americkým ultimátom a zaviazala sa, že nemecké lode a ponorky nebudú potápať obchodné lode bez varovania a bez poskytnutia pomoci stroskotancom.

1961 – Trinásť aktivistov za občianske práva a členov amerického Kongresu za rasovú rovnoprávnosť sa vypravilo na cestu autobusom z Washingtonu D.C. do New Orleans, čím chceli otestovať rozhodnutie Najvyššieho súdu z roku 1960, ktorý rozšíril protidiskriminačné zákony týkajúce sa medzištátnej dopravy v USA. Aktivisti vstúpili aj do terminálov, čakární či reštaurácií určených výlučne pre bielych a stretli sa s obťažovaním, násilím a dokonca ich aj zatkli.

1970 – Príslušníci americkej Národnej stráže v areáli Kentskej štátnej univerzity v Ohiu zastrelili dvoch študentov a dve študentky počas protestov proti vojne vo Vietname.

1982 – Vo vojne o Falklandské ostrovy zasiahla argentínska raketa Exocet britský krížnik Sheffield, na ktorom vznikol požiar a zničil ho.

1944 – Predseda Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) Jásir Arafat a izraelský premiér Jicchak Rabin v egyptskej Káhire spečatili podpisom historickú dohodu o vytvorení obmedzenej palestínskej autonómie v pásme Gazy a v meste Jericho.

Skladba dňa

1951 – Jackie Jackson (rodený Sigmund Esco Jackson), Gary, Indiana, USA, starší brat Michaela Jacksona, najstarší syn z muzikantskej rodiny Jacksonovcov. V závere 60. rokoch vytvorili piati bratia úspešnú skupinu Jackson Five, ktorá sa neskôr premenovala na Jacksons. Úspešné pre nich bolo obdobie od začiatku sedemdesiatych rokov. V roku 1970 mali v hitparáde štyri skladby na prvom mieste, v januári I Want You Back, v apríli ABC, v júni The Love You Save a v októbri I'll Be There. V singlovej hitparáde mali celkom 24 skladieb, vydali osemnásť albumov a štyri kompilácie. Najúspešnejšími boli druhý album ABC, ktorý vydali v máji 1970 a tretí s názvom Third Album, vydaný v septembri 1970, predaj pri oboch dosiahol hranicu šesť miliónov nosičov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM