Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Rok sa lúči ranným mrazom a neskôr jasnou oblohou

Pranostika v posledný deň roka hovorí: Keď je na Starý rok jasno, bude v stáloch (maštaliach) prázdno. Jasno až polooblačno a miestami hmla. Teploty -1 až 4 stupne C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Rok sa lúči ranným mrazom a neskôr jasnou oblohou
Zdroj: pixabay.com

Západ: Slnečno. Najvyššia denná teplota 1 až 3 st. Slabý vietor.

Stred: Jasno až polojasno. V nižších polohách spočiatku ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota –2 až 3 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 2 st. Slabý vietor alebo bezvetrie.

Východ: Jasno až polojasno. V nižších polohách miestami hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota –2 až 2, pri nízkej oblačnosti okolo –4 st. Slabý vietor alebo bezvetrie.

Meniny má Silvester

Deň, v ktorom sa lúčime so starým rokom, nesie meno pápeža Silvestra I., ktorý zomrel pravdepodobne 31. decembra 335 v Ríme. Mužské meno Silvester má latinský pôvod, v preklade znamená „lesný, z lesa“.

Na Slovensku sa vyskytuje len výnimočne, no ak máme Silvestra predsa vo svojej blízkosti, oslovujeme ho Silver, Silvestrík. Podľa tvrdenia stredovekých alchymistov sýkorka ľuďom ohlasuje príchod Pána, čiže zmŕtvychvstanie. Keďže sýkorka je zvieracím totemom Silvestrov, prinášajú nám posolstvo nádeje.

Charakteristickými črtami ich osobnosti sú príťažlivosť, emotívnosť a predstavivosť. Silvestrovia sú aj muži, ktorí sú k ľuďom priami, ľahko ovplyvniteľní a veľmi komunikatívni.

Stalo sa doma

1963 – Narodila sa v Bratislave moderátorka a speváčka OĽGA ZÁBLACKÁ.

2003 – Zanikli na Slovensku okresné úrady.

2005 – Bola zrušená v SR povinná základná vojenská služba.

Stalo sa vo svete

1879 – Americký vynálezca Thomas Alva Edison predviedol verejne svoj vynález žiarovky fungujúcej na princípe zuhoľnatených bavlnených vlákien.

2011 – Severná Kórea oznámila, že Kim Čong-un, najmladší syn zosnulého vodcu Kim Čong-ila, bol oficiálne vymenovaný za najvyššieho veliteľa ozbrojených síl.

Skladba dňa

1948 – Narodila sa Donna Summer pôvodným menom LaDonna Andrea Gainesová, bola americká speváčka známa predovšetkým vďaka tanečným hitom zo 70. rokov 20. storočia, ktorými si vyslúžila titul „kráľovná diskoték“ a tiež jedna z mála disko speváčok, ktorá sa udržala v hitparádach až do neskorých 80. rokov.

Hoci je známa hlavne ako jedna z najlepších speváčok disco éry, obsiahla aj žánre ako R&B, rock a gospel, čo sú kategórie, v ktorých získala ceny Grammy. Predpokladá sa, že dokopy sa predalo vyše 120 miliónov jej albumov a singlov, čím sa zaraďuje medzi najpredávanejších umelcov. Donna Summer zomrela 17. mája 2012 na rakovinu. V roku 2013 bola posmrtne uvedená do Rock and Roll Hall of Fame.

Ilustračné foto

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM